Novina u načinu glasnja: Pismom uz strogu provjeru

Biračima koji mogu da glasaju pismom, birački odbor šalje četiri povjerenika koji ne mogu biti iz iste političke partije ili koalicije
2 komentar(a)
Ni ovog puta neće biti elektronske identifikacije, Foto: Boris Pejović
Ni ovog puta neće biti elektronske identifikacije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.05.2014. 15:20h

Iako je državni parlament krajem marta usvojio izmjene izbornog zakona, na lokalnim izborima koji se danas održavaju jedina novina će biti u glasanju putem pisma.

Na lokalnim izborima u pojedinim opštinama, poput Podgorice i Rožaja, učestvovaće manjinske liste koje će imati pravo da u lokalne parlamente uđu po povlaštenjim uslovima. S druge strane, na izborima neće se primjenjivati elektronska identifikacija birača, jer Vlada za to još nije obezbijedila poseban softver i opremu.

Prema novim pravilima, pravo da glasaju putem pisma imaju samo građani koji na biračko mjesto ne mogu doći zbog starosti, invalidnosti, bolničkog ili kućnog liječenja, kao i usljed teže bolesti i boravka u ustanovi za smještaj odraslih invalidnih i starih lica. Zakonom je predviđeno da birač koji želi da glasa pismom pisani zahtjev mora podnijeti biračkom odboru najksnije do 13 časova na dan glasanja. Za to se popunjava poseban obrazac uz svojeručan potpis, a zahtjev može dostaviti samo osoba koju je građanin ovlastio svojim potpisom.

“Jedno lice ne može dostaviti biračkom odboru više od jednog zahtjeva za glasanje putem pisma, osim u slučaju da to čini za dva ili više birača koji glasaju putem pisma, a žive u istom porodičnom domaćinstvu”, precizirano je u izbornom zakonu.

Prema novoj proceduri, nakon što provjeri zahtjev, birački odbor utvrđuje da li je podnosilac zahtjeva i upisan u izvod iz biračkog spiska i ocjenjuje valjanost razloga za takav vid glasanja. U slučaju da birački odbor ne odobri glasanje putem pisma, dužan je da razloge unese u zapisnik.

Biračima koji mogu da glasaju pismom, birački odbor šalje četiri povjerenika koji ne mogu biti iz iste političke partije ili koalicije. Kako se navodi, po dva povjerenika treba da budu iz vladajuće koalicije i opozicije. Njihov zadatak je da do birača donesu prenosnu neprozirnu kutiju za glasanje, koja je prethodno provjerena i zapečaćena, kao i nevidljivo mastilo-sprej i optički čitač, ovjerene glasačke listiće u službenoj koverti, zbirnu izbornu listu, posebne koverte za kontrolne kupone, pribor za pečaćenje i pribor za pisanje. Mobilne kutije se zatim vraćaju u birački odbor, a koverat sa kontrolnim kuponom predaje se članu biračkog odbora koji je zadužen za njihovo čuvanje. Prenosnu kutiju odbor otvara nakon zatvaranja biračkog mjesta i nakon što utvrdi da je glasanje izvršeno u skladu sa pravilima, glasačke listiće miješa sa ostalim.

Bonus video: