"Rasmusen došao da podrži opstanak autoritarnog režima"

Dolazak Rasmusena sinoć je obilježio i protest petnaestak osoba koje su ga dočekale zvižducima i antifašističkim parolama
136 pregleda 66 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2014. 10:03h

Dolazak generalnog sekretara NATO Anders Fog Rasmusena u Podgoricu tri dana prije važnih lokalnih izbora širom Crne Gore predstavlja grubi predizborni pritisak na crnogorske glasače da ne glasaju za promjenu postojeće vlasti, navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost, koje potpisuje prof. dr Filip Kovačević, predsjednik UO.

"Jasno je da su sada konačno maske pale - a posebno je važno da to vide oni koji misle da ulazak u NATO može demokratizovati Crnu Goru - i da se razobličilo idejno-političko srodstvo sedmostrukog premijera Mila Đukanovića i čelnika NATO. Naime, vladavina Mila Đukanovića je školski primjer bezakonja i nedemokratskog ponašanja, a to što on radi na lokalnom nivou, NATO radi na regionalnom i globalnom", dodaje se u saopštenju.

Kovačević u saopštenju navodi tri "od čitavog niza primjera koji pokazuju da su Đukanović i NATO idealni partneri".

"Prvo, kao što Đukanović krši crnogorske zakone i Ustav Crne Gore, tako i NATO krši norme međunarodnog prava, uključujući i Povelju Ujedinijenih nacija. Drugo, kao što je Đukanovićeva vladavina dovela do kolapsa ekonomije i devastacije prirodnih i kulturnih resursa Crne Gore, tako je i NATO djelovanje kroz agresivne, ofanzivne akcije uništilo ekonomije i kulturne resurse onih država koje je NATO zbog sopstvenih geopolitičkih interesa, kao što su na primjer naftna polja i strateške lokacije za vojne baze i radarske sisteme, označio kao svoje neprijatelje.

Treće, kao što je Đukanović imao i ima svoje "crne trojke" koje odrađuju prljave policijske, obavještajne i medijske poslove, tako i NATO ima svoje "tajne armije" koje odrađuju poslove iste prirode, ali na regionalnom i globalnom nivou", dodaje se u saopštenju.

"Te mračne armije straha su", prema riječima Kovačevića, "nažalost, već instalirale svoje lojalne saradnike i saradnice u crnogorskim državnim institucijama na pozicijama moći".

"Te osobe su iznevjerile i izdale interese većine crnogorskih građana, trudeći se kroz javne i tajne kanale da ih primoraju da se svrstaju na jednu stranu u nastupajućem multipolarnom svijetu. Za ovakve, anti-građanske i anti-narodne zadatke ove osobe bivaju raskošno nagrađene od svojih mentora iz Vašingtona, Londona i NATO štaba u Briselu, a građani su primorani da nose tako nastalo, teško breme ekonomske i geopolitičke štete", rekao je Kovačević, dodajući da se zbog toga moraju tražiti alternative NATO-u.

"Takva alternativa je vojna neutralnost. Neutralnost predstavlja human i miroljubiv pristup međunarodnim odnosima i obezbjeđuje pravednu poziciju regionalnog i globalnog "moralnog kompasa", kao i kredibilnost zastupnika i zagovarača međunarodnog prava. To korupirani i kriminalizovani nosioci ovog režima, kojima Rasmusen daje legitimitet, niti mogu niti žele da shvate. I zbog toga samo demokratske smjena vlasti može dovesti do spoljnopolitičkog "ozdravljenja" Crne Gore", kazao je Kovačević.

Rasmusen je sinoćnjim sastancima sa ministrom pravde Duškom Markovićem i šefom diplomatije Lukšićem zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Rasmusen: U fokusu nezavisno pravosuđe i bezbjednosni standardi >>>

Tokom razgovora sa Markovićem, Rasmusen je kazao da će će fokusu pažnje članica Sjeverno-atlantskog saveza, u procesu evroatlantske integracije Crne Gore, biti dalja izgradnja nezavisnog pravosuđa i usaglašavanje sa bezbjednosnim standardima NATO-a.

On će se danas sastati sa Filipom Vujanovićem, Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem.

Dolazak Rasmusena sinoć je obilježio i protest petnaestak osoba koje su ga dočekale zvižducima i antifašističkim parolama.

Dok su se Rasmusen i njegova pratnja približavali hotelu "Zija" gdje je večerao sa Lukšićem, protestanti na čelu sa novinarem Markom Milačićem vikali su “Fašisti!”, a jedan od protestanata Gojko Raičević zaletio se sa transparentom”Krvave su vam ruke” na kolonu automobila.

Foto: Luka Zeković

Galerija

Bonus video: