Rasmusen: U fokusu nezavisno pravosuđe i bezbjednosni standardi

Susret je ujedno i dio priprema za junski sastanak ministara vanjskih poslova zemalja NATO, a uoči samita u septembru u Velsu
0 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Igor Lukšić, Foto: Duško Miljanić
Anders Fog Rasmusen, Igor Lukšić, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 21.05.2014. 20:36h

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen počeo je danas sastancima sa ministrom pravde Duškom Markovićem i šefom diplomatije Lukšićem zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Rasmusen je poručio da su jačanje vladavine prava i reforma bezbjednosnog sektora prioriteti Crne Gore na putu ka članstvu u NATO, saopšteno je iz kabineta ministra pravde Duška Markovića.

"NATO cijeni sve napore koje je Crna Gora uložila da ispuni kriterijume za članstvo u Sjeverno-atlantskoj alijansi i pozdravlja uspješnu implementaciju Četvrtog godišnjeg nacionalnog programa u okviru Akcionog plana za članstvo – MAP, a jačanje vladavine prava i reforma bezbjednosnog sektora njeni su prioriteti na putu ka članstvu”, poruka je Rasmunsena saopštena na sastanku sa Markovićem.

Današnji susret je ujedno i dio priprema za junski sastanak ministara vanjskih poslova zemalja NATO, a uoči samita Sjevernoatlantske alijanse u septembru u Velsu.

Marković je upoznao Rasmusena sa dosadašnjim dostignućima na planu reforme pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako na zakonodavnom i institucionalnom, tako i na planu bilansa ostvarenih rezultata, a posebna tema razgovora bila je reforma bezbjednosno-obavještajnog sektora. U tom kontekstu, Marković je informisao Rasmusena o proceduri usvajanja Zakona o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore, odnosno o procesu implementacije Akcionog plana za reformu ove oblasti. On je izrazio zadovoljstvo dinamikom implementacije ovog strateškog dokumenta, ističući njegov značaj za izgradnju obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore u skladu sa NATO standardima.

Marković je izrazio optimizam uoči samita NATO-a u Velsu, naglašavajući da je Crna Gora trajno opredijeljena za evroatlantske integracije i da će, bez obzira na ishod samita kada je riječ o našem članstvu, nastaviti sa reformama u cilju ostvarivanja strateških nacionalnih ciljeva.

Ističući značaj junskog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, na kojem će biti razmatran izvještaj o napretku Crne Gore, Rasmusen je zaključio da će u fokusu pažnje članica Sjeverno-atlantskog saveza, u procesu naše evroatlantske integracije, biti dalja izgradnja nezavisnog pravosuđa i usaglašavanje sa bezbjednosnim standardima NATO-a.

Sa Rasmusenom je večeras razgovarao i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Tom prilikom, Rasmusen se interesovao za različita pitanja koja se odnose na dalji evroatlantski put Crne Gore, te realizaciju IV ckilusa MAP-a. On je u razgovoru sa potpredsjednikom Lukšićem kazao da će i njegova posjeta, zajedno sa Izvještajem o napretku Crne Gore, biti značajna u kontekstu pripreme procjene Crne Gore za članstvo na ministarskom sastanku NATO-a, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

U razgovoru sa čelnikom Sjeveroatlanstkog saveza, Lukšić je ukazao na punu posvećenost Crne Gore nastavku reformi u četiri ključne oblasti za članstvo u NATO. On je izrazio uvjerenje da će jasan i nedvosmislen napredak koji je Crna Gora postigla na evroatlantskom putu biti prepoznat od strane država članica na ministarskom sastanaku NATO koji se održava u junu.

Lukšić je podsjetio i na važnost politike otvorenih vrata kako u odnosu na Crnu Goru, tako i ostale zemlje aspirante, istakavši da je članstvo u NATO-u garant za dugoročnu bezbjednost cijelog regiona, ali i nezamjenljiv doprinos stabilnosti ovog dijela Evrope. Lukšić je izrazio uvjerenje da rezultati i tekuce reforme koje je do sada postigla Crna Gora je kvalifikuju za upucivanje poziva za članstvo u NATO.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o situaciji u regionu, budućem djelovanju NATO, učešću u Avganstanu, te drugim aktuelnim globalnim pitanjima.

Rasmusen će se sjutra sastati sa Filipom Vujanovićem, Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem.

Zvižducima i uz povike "Fašisti" dočekali Rasmusena

Petnaestak protestanata dočekalo je zvižducima i antifašističkim parolama generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena, koji je u hotelu “Zija” večerao sa šefom diplomatije Igorom Lukšićem.

Dok su se Rasmusen i njegova pratnja približavali hotelu protestanti na čelu sa novinarem Markom Milačićem vikali su “Fašisti!”, a jedan od protestanata Gojko Raičević zaletio se sa transparentom”Krvave su vam ruke” na kolonu automobila

Policija je Raičevića sklonila sa ulice, a protestanti su najavili da će isti performans izvestu sjutra u deset časova ispred Vile gorica, gdje će se Rasmusen satstati sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Raičević je poručio Rasmusenu da će se sjutra u Vili Gorica sastati dva najveća “zlikovca” i “lažova”.

“Ako mislite da sada za stolo sjede dva najveća lažova i zlikovca, varate se. Takav događaj odigraće se tek sjutra u Vili Gorica”, kazao je Raičević.

Milačić je poručio da Rasmusen i Đukanović posjetom na dan nezavisnosti i nekoliko dana pred izbore provociraju crnogorski narod, koji, većinski, nije za ulazak Crne Gore u NATO.

Bonus video: