Đukanović: Crna Gora će završiti svoje obaveze do samita u Velsu

"Da li ćemo dobiti poziv ili ne, to će u određenoj mjeri biti indikator procesa na globalnoj sceni i pokazatelj kuda svijet danas ide", rekao je premijer
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2014. 20:34h

Crna Gora će ispuniti sve obaveze za članstvo u NATO prije samita alijanse u septembru, izjavio je premijer Milo Đukanović.

On je kazao da su integracije u NATO i EU nacionalni interes i oko toga nema kalkulisanja ni sa malim ni sa velikim, tradicionalnim ni novim saveznicima.

"Pravi prijatelji će razmijeti ovu istorijski utemeljenu potrebu i prihvatiti, jer to nije pitanje samo crnogoskog interesa već i regiona. Crna Gora će završiti svoje obaveze i biti spremna do samita u Velsu. Da li ćemo dobiti poziv ili ne, to će u određenoj mjeri biti indikator procesa na globalnoj sceni i pokazatelj kuda svijet danas ide", kazao je Đukanović na prijemu povodom Dana nezavisnosti.

Osim reforme bezbijedonosnih i obavještajnih službi, uslovi za članstvo u NATO su i napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i rast podrške javnosti ulasku u NATO.

Dok je na skupu bila većina predstavnicka diplomatskog kora, na koktelu ispred vile Gorica nije bilo šefa delegacije EU u Podgorici Mitje Drobniča.

Premijer je ranije optužio Drobniča da se navodima da EU nije tražila od Crne Gore da uvede sankcije Rusiji direktno uključio u predizbornu kampanju.

Prijemu je kratko prisustvovao predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić sa stranačkim potpredsjednicima, ali uoči intoniranja himne ni kasnije nije bio uz Đukanovića.

On je sa partijskim kolegama napustio prijem zbog učešća na završnoj konvenciji SDP-a u Baru.

Uz premijera je sve vrijeme bio predsjednik države kao i nosilac liste DPS za gradonačelnika Podgorice Slavoljub Stijepović, dok je odlazeći gradonačelnik Miomir Mugoša uglavnom izbjegavao Stijepovićevo društvo.

Prijemu su prisustvovali predstavnici manjinskih stranaka, vjerskih zajednica i nevladinog sektora, dok su opoziciju predstavljali gradonačelnici Berana i Pljevalja Dragoslav Šćekić i Miloje Pupović iz SNP-a kao i Goran Tuponja iz Pozitivne Crne Gore.

Šćekić je kasnije na skupu SNP kazao da je na prijem došao da bi pokazao da svi žele pravedniju i pošteniju Crnu Goru i da pokaže onima koji je svojataju da je "njihova nego i naša".

Prijemu je prisustvovao i Vladimir Beba Popović koji je sve vrijeme bio u društvu premijerovog savjetnika Srđana Kusovca.

Galerija

Bonus video: