Besplatan let za glasače iz dijaspore avionima Montenegro Airlinesa?

MANS navodi da su, prema riječima građana, nuđene dvije vrste besplatnog "paket aranžmana"
59 pregleda 109 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
izbori, glasanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.05.2014. 16:48h

MANS je danas svim članovima Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore uputio predstavku kojom se traži hitno zakazivanje sjednice tog radnog tijela koja će biti posvećena mogućim zloupotrebama državnih resursa u oblasti avio-saobraćaja za potrebe predstojeće izborne kampanje, odnosno besplatnom dovođenju crnogorskih birača u Crnu Goru kako bi glasali za partiju na vlasti na predstojećim lokalnim izborima, saopšteno je iz te organizacije.

"MANS je u posljednjih nekoliko dana od više desetina građana dobio brojne prijave da aktivisti partije na vlasti pozivaju naše građane koji žive u inostranstvu i nude im besplatan povratni avio prevoz u Crnu Goru, samo kako bi glasali na predstojećim lokalnim izborima koji su zakazani za 25. maj 2014. godine za ovu partiju. Ovu pojavu prijavili su nam kako građani koji žive u Crnoj Gori, a kojima je rodbina iz inostranstva ukazala na pozive od strane aktivista na vlasti i ponude besplatnog prevoza, tako i brojni ljudi iz dijaspore koji su nas lično kontaktirali", navodi se u saopštenju.

MANS navodi da su, prema riječima građana, nuđene dvije vrste besplatnog "paket aranžmana".

"Za studente i one koji imaju više slobodnog vremena u inostranstvu, nuđen je dolazak u Crnu Goru pet dana pred izbore i ostanak do nedjelje ili ponedjeljka veče nakon izbora, kako bi mogli cijelu sedmicu da provedu sa rodbinom i prijateljima u našoj zemlji. Za one sa manje slobodnog vremena nuđen je dolazak u petak veče ili u subotu, neposredno pred izbore, a povratak u nedjelju ili ponedjeljak nakon što se izbori završe", kazali su u MANS-u.

Odboru je sugerisano i da utvrdi da li je, zbog predstojećih lokalnih izbora, došlo do povećanog broja letova u Crnu Goru, posebno posredstvom nacionalne avio kompanije i ko snosi troškove tih letova

Odboru je, kako je saopšteno,sugerisano i da utvrdi da li je, zbog predstojećih lokalnih izbora, došlo do povećanog broja letova u Crnu Goru, posebno posredstvom nacionalne avio kompanije i ko snosi troškove tih letova, tj. da li su letovi finansirani iz budžeta pa time došlo do zloupotrebe javnih sredstava, ili se letovi finansiraju na neki drugi način i ko sve to plaća.

"Takođe, Odboru smo preporučili da usvoji relevantna mišljenja i zaključke i spriječi sva moguća nezakonita ponašanja i nezakonito trošenje novca svih građana za potrebe partije na vlasti u susret lokalnih izbora, te da nam omogući učešće na sjednici kada se bude raspravljalo o navodima iz naše predstavke kako bismo im predočili sve relevantne informacije do kojih smo došli", navodi se u saopštenju MANS-a.

Iz te organizacije su pozvali Odbor da hitno, najkasnije u toku dva naredna dana održi sjednicu na ovu temu, da pribavi relevantne informacije od državnih organa, da sasluša predsjednicu Upravnog odbora Montenegro Airlinesa i donese adektvatne zaključke kako bi se na vrijeme, odnosno prije izbora, spriječile nezakonite prakse ukoliko one postoje.

Bonus video: