Dedović na konferenciji Atlantskog Savjeta Albanije

Na konfrenciji je učestvovao i pukovnik Zoran Bošković iz Ministartva odbrane Crne Gore
82 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Dedović,, Foto: ALFA Centar
Aleksandar Dedović,, Foto: ALFA Centar
Ažurirano: 21.05.2014. 12:31h

Aleksandar Dedović, direktor ALFA Centra učestvovao je u radu 17. godišnje međunarodne konferencije Atlantskog Savjeta Albanije koja se održava u Tirani.

Na Konferenciji koju su otvorili Arian Starova, predsjednik Atlanstskog saveza Albanije i NJ.E. Aleksandar Avizu, ambassador SAD u Abaniji, Dedović je govorio o značaju različitih vrsta partnerstava na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na “Jadranskoj povelji”

Ministri tri zemlje Jugoistočne Evrope - Hrvatske, Albanije i Makedonije su 2. maja 2003, uz prisustvo državnog sekretara SAD Kolina Pauela, u Tirani potpisali Jadransku povelju.

Povelja je predviđala trilateralnu saradnju u cilju ispunjavanja uslova članstvo u NATO-u.

Prijemom dva nova člana – Crne Gore i BiH – na sastanku ministara vanjskih poslova Jadranske povelje 4. decembra 2008. u Helsinkiju. Povelja je proširila svoje djelovanje i promijenila ime u A5. Na ovaj način ojačana je ideja o regionalnom povezivanju i otvorena mogućnost za uključivanje ostalih država Zapadnog Balkana u rad A5, kada se za to steknu uslovi.

„Eventualna pozivnica za članstvo sa Samita u Velsu može samo ubrzati i dati dodatni kvalitet reformama kroz koje prolazi crnogorsko društvo. Crna Gora je jasno precizirala bezbjednosne okvire i demokratske vrijednosti u kojima želi graditi svoju budućnost i mi se nalazimo u procesu koji se ne može ni usporiti ni zaustaviti“, rekao je Dedović.

Na konfrenciji je učestvovao i pukovnik Zoran Bošković iz Ministartva odbrane Crne Gore.

Bonus video: