Krivokapić poziva građane da iskoriste pravo da biraju

“Budimo dostojni kandidatskog statusa u Evropskoj uniji i jačanju povjerenja crnogorskih državljana u izborni proces”
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.05.2014. 11:25h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić pozvao je građane da iskoriste svoje ustavno pravo da biraju i time pokažu punu posvećenost dobru Crne Gore.

Kampanju Glasaj slobodno, koju CDT sprovodi u saradnji sa Građanskom alijansom, podržalo je više javnih ličnosti – političara, nosilaca izbornih lista, novinara i predstavnika međunarodnih organizacija. CDT će do nedjelje svakodnevno objavljivati njihove poruke na portalu i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Krivokapić je građanima poručio da Ustav Crne Gore propisuje da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.

“Neka niko ne pokuša da nezakonitim i nemoralnim radnjama poništi volju građana. Taj preuzima odgovornost za zaustavljanje evroatlanskih integracija i bio bi odgovoran za destabilizaciju Crne Gore”, rekao je Krivokapić, prenosi portal CDT-a.

Toga, kako je dodao, moraju biti svjesni svi učesnici izbora. “Budimo dostojni kandidatskog statusa u Evropskoj uniji i jačanju povjerenja crnogorskih državljana u izborni proces”.

“Pozivam građane da slobodarski u duhu naše tradicije, iskoriste svoje ustavno pravo da biraju i time pokažu punu posvećenost dobru naše domovine. I time odluče ko će voditi njihove gradove u sljedećem period”, kazao je Krivokapić.

Iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori, u susret predstojećim lokalnim izborima, poručeno je da je jedan od naznačajnijih načina na koji građani mogu da utiču na odluke koje donosi vlast – putem glasanja.

“Glasanje se generalno odvija u kontekstu nacionalnih izbora za parlament pojedine države, a takođe i za izbor vlasti na lokalnom, odnosno nivou opština, koje takođe može imati ključni značaj za učešće pojedinca na odluke vlasti”, kaže se u izjai dostavljenoj agenciji MINA.

Univerzalna Deklaracija o ljudskim pravima, kako se dodaje, afirmiše fundamentalno pravo svake individue da bude dio vlasti, preko svojih slobodno izabranih predstavnika.

“Slobodna volja ljudi, slobodno i jasno iskazana na redovnim izborima, čini osnovu legitimnosti i autoriteta bilo koje vlade. Glasanje je podjednako važno, bilo da se radi o lokalnim, odnosno opštinskim, ili izborima na nacionalnom nivou”, poručeno je iz Misije OEBS-a.

Bonus video: