Bogojević: Ako hoće opet partijske ćelije idemo u opoziciju

Bogojević kazao da u Podgorici koalicija SDP-Pozitivna neće praviti klasične postizborne koalicije ni sa DPS-om, ni sa opzicijom
45 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2014. 19:04h

Nosilac liste “Evropsko lice Podgorice” Dragan Bogojević kazao je da će depolitizacija gradske uprave biti ključni uslov za pregovore sa ostalim partijama o formiranju postizbornih koalicija. On je u razgovoru za “Vijesti” kazao da neće biti klasičnih političkih postizbornih koaliranja ni sa DPS-om, ni sa opzicijom.

“Što je loše u tome? Evo, mi pozivamo sve ostale liste i njihove nosioce da se izjasne da li žele Podgoricu u službi građana ili žele Podgoricu u službi partija. Prema tome, ’lopta je u njihovom dvorištu', te je pitanje postizbornih koalicija prije pitanje za sve ostale nego za nas”, kazao je Bogojević.

  • Kazali ste da DPS treba da se promijeni da bi sa njima sarađivali. Šta DPS treba da uradi da bi vam bio prihvatljiv partner u Podgorici?

Rekao sam da DPS, ali i ostale liste moraju da se promijene kako bi bila moguća saradnja. To što se u javnosti potencira samo je jedan dio mog argumenta, druga je stvar. Da ponovim, nećemo u koaliciju ni sa DPS-om niti sa drugim stranama ako ne prihvate profesionalizaciju gradske vlasti. Koliko je vjerovatno da će se DPS, DF ili SNP u ovom smislu promijeniti, sami procijenite. Naša borba nije borba za vlast-vlasti radi, niti trgovina, niti ucjena, kako to nerijetko ističu naši politički protivnici. To je borba da se sve partije vrate u onaj društveni prostor koji im pripada, a ne da od svih institucija prave partijske ćelije. Mi ćemo ostati dosljedni u ovoj borbi zato što je u interesu građana.

  • Da li se slažete sa liderom Pozitivne da nema suštinske razlike između DPS-a i DF-a?

Znate, uoči ovih izbora svi razmišljaju crno-bijelo: ili će ista vlast opstati ili će biti smijenjena. Mi imamo jasan cilj - promjenu vlasti. Samom smjenom vlasti se ne rješava problem. Ne treba nam da jedna partija izgubi vlast kao svoj feud da bi ga osvojila druga koja će se ponašati na isti način. Želimo da ukinemo partijski feudalizam. Nepartijsku vladavinu stručnjaka, a partije neka određuju strateške pravce djelovanja u svom političkom prostoru.

  • Pa postoji li razlika između DPS-a i opozicije?

Kada je riječ o DPS-u, mislim da nema sumnje da je ona sve institucije koje bi morale biti slobodne pretvorila u svoje partijske ćelije. Povrh toga, sve se radi samo u funkciji vladajuće partije i u korist njihove političke i biznis oligarhije. Teza Darka Pajovića je zapravo problematizacija da ostale partije tradicionalne opozicije imaju istu matricu. U tom pogledu ne postoji razlika između tradicionalne opozicije i DPS-a. Kako znamo da ne postoje? Pogledajte način njihove vladavine u opštinama u kojima imaju vlast, i vidjećete isti obrazac. Prema tome, i DPS i tradicionalna opozicija su iste u tom pogledu, i u tom smislu i jedni i drugi su jednako predmet naše kritike.

  • Da li oštre kritike Ranka Krivokapića na račun politike DPS-a znače da sa tom partijom ipak nećete ulaziti u postizborne saveze?

Ako su vam Krivokapićevi stavovi po nečemu posebni, moraćete njega da pitate za pojašnjenje.

  • Lider SDP-a je najavio da ćete nakon izbora ostalim strankama ponuditi platformu za pregovore. Pod kojim uslovima bi eventualno formirali vlast sa DF i SNP-om? Podsjetiću vas da su predstavnici DF najavili da neće dozvoliti “nikšićki scenario” i nova uslovljavanja...

Ne znam šta znači da ’neće dozvoliti nikšićki scenario’, jer u toj sintagmi se krije čitav niz mogućih ponašanja DF-a da do tog scenarija ne dođe. Od toga da se uopšte ne pregovara sa nama, do toga da se prihvate svi naši uslovi. Kada je riječ o uslovoljavanjima, ja zaista ne znam kako mislite da se formira bilo koja koaliciona vlast a da niko ne postavi nikakve uslove? To što se ovdje naziva uslovljavanje, je zapravo obaveza jedne liste u odnosu na platformu koju nudi u kampanji i u odnosu na građane koji su podržali tu platformu.

  • Znači da će ipak biti uslovljavanja...

Znate, i DPS i DF bi željeli koaliciju sa nama, ali tako da mi samo damo legitimitet njihovoj vlasti, a da zauzvrat ništa ne tražimo u ime programa i građana koje predstavljamo. Ako im naša platforma nepartijske vlasti koja počiva na principima efikasnosti i ravnopravnosti ne odgovara, onda nema ni potrebe da budemo u vlasti sa jednima ili sa drugima. Bićemo opozicija, i ja tu ne vidim ništa sporno. Neka naprave vlast između sebe, ne bi im bilo prvi put, uostalom, između te dvije strane postoji više sličnosti nego što bilo koja od strana liči nama.

  • Iako ste se u javnim nastupima zalagali za depolitizaciju, u dosadašnjim nastupima nijeste uvjerili javnost da ste izašli iz sjenke lidera SDP i Pozitivne. Koliko će to uticati na Vaše odluke ukoliko postanete gradonačelnik?

Ja nisam nikada ni bio u sjenci bilo koga da bih iz te sjenke izlazio. Samostalna sam i nepartijska ličnost, sa ličnom biografijom, moralnim ustrojstvom i društvenim angažmanom koji se sporiti ne može. Za razliku od ostalih nosioca lista, ja imam čistu prošlost. Partije koje su formirale našu koaliciju prihvatile su na stranačkim organima platformu koju sam vam iznio. Obije partije su mi dale nedvosmislenu podršku da nosim listu koja će se dosljedno boriti za tu platformu. Na osnovu dosadašnje komunikacije i saradnje, nemam nikakvog razloga da sumnjam da će se u mom zalaganju za nju bilo šta u tom smislu promijeniti. Da li će ostvarivanju te platforme veći doprinos pružiti predsjednici partija, ja lično, ili neko drugi, to je manje važno. Važno je samo ostvarenje same platforme.

  • Kako ćete reagovati ukoliko se na dan izbora ponove neregularnosti poput kupovine glasova u improvizovanim štabovima DPS-a?

Koliko je meni poznato nadležni organi i dio NVO sektora se intenzivno bavi ovim pitanjima. Sve nezakonite radnje koje oni otkriju, biće sa naše strane podržane u smislu osude i sudskog epiloga takvih radnji. Moramo imati povjerenje u institucije i uvjeravam sve građane Podgorice da ćemo učiniti sve u našoj moći da pospješimo vladavinu prava i zakonitost izbornog procesa.

Crna Gora postala partijski plijen

  • Kazali ste da ste se za gradonačelnika kandidovali da bi započeli promjene u Crnoj Gori. Kako Vam djeluje Crna Gora osam godina nakon sticanja nezavisnosti?

Svi smo sanjali nezavisnu Crnu Goru. Ali nismo željeli Crnu Goru koja je partijski plijen. Željeli smo slobodnu državu u kojoj vlada ravnopravnost, socijalna pravda, solidarnost. Borili smo se za Crnu Goru u kojoj svi građani imaju jednake šanse da se ostvare kao pojedinci i kao građani. Taj san, nažalost, nije ostvaren i ja ga još uvijek sanjam. Duboko sam uvjeren, da ni DPS niti tradicionalna opozicija nemaju viziju ovakve Crne Gore. Kad sam se kandidovao na ovim izborima, dao sam signal svim građanima da se pokrenemo zajedno i otvoreno ustanemo protiv partitokratije koja nam je uskratila ovaj san. Ja sam duboko uvjeren da je to jedini pravi put i za to ću se boriti.

Ne mogu partije da presuđuju, to rade nezavisne institucije

  • Hoćete li insistirati na poništenju štetnih ugovora koje je sklopila aktuelna vlast i tražiti da odgovaraju oni koji su ih sklopili? Prethodno ste kazali da je to posao za tuzilaštvo i policiju, dok iz DF i SNP to navode kao jedan od uslova za postizbornu saradnju?

Eto vidite, opet partijašenje. Iz ovog argumetna opozicije eksplicitno se vidi sve ono što je naš problem u saradnji sa njima. Kako možete to postavljati kao uslov za bilo šta? Otkud pameti da partije bilo koga hapse? Otkud potreba da partije budu organi gonjenja? Ja to zaista ne mogu da razumijem.

Šta ćete onda raditi?

  • Kad smijenimo vlast, svima nam je potreban mir i stabilnost. Nema potreba za anarhijom koja se ovim stavovima priziva. Naš je posao da ojačamo institucije, a ne da partije preuzimaju posao institucija. Kad partije gone, hapse i slično, time se vrši osveta i tako se ne jača pravna država, naprotiv.

Galerija

Bonus video: