CDT: Napadi na političke aktiviste su neprihvatljivi

"Partije potpisnice Sporazuma su se saglasile da je nasilje u bilo kojoj formi neprihvatljivo"
1 komentar(a)
Izbori u Albaniji, Foto: Shutterstock
Izbori u Albaniji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2014. 12:29h

Centar za demokatsku tranziciju (CDT) najoštrije je osudio napade koji su se desili na aktiviste koalicije "Evropsko lice Podgorice".

"Ovakvo ponašanje prema političkim protivnicima, odnosno napadi i sprječavanje vršenja kampanje, nemaju ništa zajedničko sa principima demokratske i fer izborne utakmice.

CDT apeluje na nadležne državne organe da u najkraćem roku odrade svoj dio posla i da ovi napadi što prije dobiju svoj sudski epilog. Takođe, pozivamo sve političke partije da se najhitnije oglase i osude ovaj način ponašanja", kazali su u CDT-u.

Oni su podsjetili da su se partije obavezale na elementarna demokratska pravila ali i Sporazum o pravilima ponašanja koje su potpisale sa CDT-om.

"Partije potpisnice Sporazuma su se saglasile da je nasilje u bilo kojoj formi neprihvatljivo, i obavezale se da svojim funkcionerima, kandidatima, članovima i simpatizerima izreknu jasnu zabranu vršenja nasilja nad bilo kim kao i da javno osude nasilje ili prijetnje, ili bilo kakve akte vandalizma ili remećenja javnog reda od strane svojih funkcionera, kandidata, članova ili simpatizera.

Pozivamo sve partije da ispune javno datu riječ", zaključuje se u saopštenju.

Član Pozitivne, Amar Šabotić, napadnut je u ponedjeljak na sportskom poligonu u tom mjestu, uoči početka tribine koalicije Pozitivne i Socijaldemokratske partije, a policija je nakon incidenta privela dvojicu aktivista Demokratske partije socijalista koji su osumnjičeni za napad.

Bonus video: