MANS: Frustracije DPS-a nisu izgovor za fizičko nasilje

"Posebno degutantno je vidjeti da aktivisti partije na vlasti ne prezaju ni od kukavičkog napada na ženu"
80 pregleda 6 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.05.2014. 10:56h

Napad na predstavnike Pozitivne Crne Gore i SDP-a samo pet dana uoči lokalnih izbora dodatno urušava povjerenje u izborni process, jer stvara atmosferu linča političkih neistomišljenika, saopštila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

Kandidat Pozitivne za odbornika u Tuzima Amar Šabotić podnio je prijavu protiv Mersudina Hadžajlića i Saldina Hota koji su ga napali na sportskom poligonu na Karabuškom polju uoči promotivnog skupa koalicije SDP-Pozitivna.

MANS je pozvao političke subjekte i predstavnike međunarodne zajednice da insistiraju na miru i nenasilju, kao preduslovu za održavanje predstojećih izbora jer "u situaciji u kojoj pripadnici vladajuće partije fizički nasrću na političke opontente nema elementarnih uslova da građani slobodno odlučuju za koga će glasati".

"Razumijemo frustraciju aktivista vladajuće DPS zbog toga što su iz Pozitivne Crne Gore objavili aferu "Snimak", a zatim u saradnji sa MANS-om i predložili Zakon o finansiranju političkih partija koji je partiji na vlasti oduzeo ključne mehanizme za kupovinu glasova.

Ta frustracija ipak ne smije biti izgovor za fizičko i verbalno maltretiranje i takvo ponašanje se mora najoštrije sankcionisati, kako se nasilje na dan izbora ne bi prenijelo i na biračka mjesta i onemogućilo sprovođenje izbornih procedura. U suprotnom, svakom političkom subjektu, ali i svakom građaninu koji nije član i aktivista DPS-a se šalje poruka da pored medijske, pravne i političke hajke može biti izložen i fizičkom maltretiranju zbog svojih političkih stavova.

Posebno degutantno je vidjeti da aktivisti partije na vlasti ne prezaju ni od kukavičkog napada na ženu, poslanicu u Skupštini Crne Gore, samo zato što se usuđuje da ima drugačije mišljenje i da predlaže zakone kojim se bori protiv izbornih zloupotreba", naveo je Vuk Maraš iz MANS-a.

MANS je pozvao političke partije, međunarodne organizacije i ambasade, a posebno Delegaciju Evropske Unije u Crnoj Gori da ovaj napad osude i insistiraju na ispunjavanju osnovnih preduslova za održavanje izbora, i da se zatraži hitno procesuiranje i kažnjavanje počinilaca i nalogodavaca napada.

Bonus video: