DF podnio prijavu zbog nezakonitog zapošljavanja u opštini Nikšić

„Bez konkursa, falsifikovanim sistematizacijama u 2012. uposleno je preko 100 lica u organima lokalne uprave, a sličan je broj i u javnim preduzećima”, kazao je Lalotović
97 pregleda 4 komentar(a)
Lalatović, Foto: I. Petrušić
Lalatović, Foto: I. Petrušić
Ažurirano: 19.05.2014. 15:45h

Odbornici Demokratskog fronta Nikšić podnijeli su juče krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv NN lica zbog nezakonitog zapošljavanja u opštini Nikšić u organima lokalne uprave kao i u javnim preduzećima u 2012, godini kada su u gradu pod Trebjesom bili lokalni izbori.

„Bez konkursa, falsifikovanim sistematizacijama u 2012. uposleno je preko 100 lica u organima lokalne uprave, a sličan je broj i u javnim preduzećima. Ovo je samo kontinuitet nastavka afere Snimak u 2012, a to je ‘jedan zaposleni – četiri glasa’”, kazao je Arsenije Lalatović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, do podataka su došli zahvaljujući odgovorima na odbornička pitanja koji su samo potvrdili njihove pretpostavke.

Prema riječima Lalatovića, broj zaposlenih u lokalnoj upravi se kretao od oko 600, koliko ih je bilo 2009, do 415, koliko ih je ostalo nakon sistematizacije i prodaje radnih mjesta na kraju 2011, da bi u godini lokalnih izbora taj broj stigao do 516. Što se tiče zaposlenih u javnim preduzećima taj broj je, prema njegovim riječima, veći za 85 do 100.

„U 2011.je novcem građana Nikšića lokalna uprava prodavala radna mjesta da bi taj broj u lokalnoj upravi svela na 415. Umjesto da se slijedi standard EU – četiri administrativna radnika na hiljadu građana, to bi za opštinu Nikšić bilo ispod 300, na kraju 2012. smo imali 516 radnika”, kazao je Lalatović.

To je, prema njegovim riječima, urađeno falsifikovanjem akta o sistematizaciji a razlog da posumnjaju u falsifikovanje dokumenata su različiti datumi koji postoje na njima.

Pokazao je pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sstematizaciji radnih mjesta u Agenciji za projektovanje i planiranje koji je donešen 18.10.2012, četiri dana nakon lokalnih izbora, dok se u lijevom uglu nalazi saglasnost predsjednika sa potpisom od 6.11.2011.

„U aktima o sistematizaciji koji su donošeni do 2010.godine, pored ostalog, nalazi se pečat i potpis predsjednika Opštine ili glavnog administratora, dok to nije slučaj sa izmišljenim falsifikovanim aktima koji su donešeni u 2012”, kazao je Lalatović.

„Izbornim” zapošljavanjem skoro 200 radnika u lokalnoj upravi i javnim preduzećima, kako je kazao Lalatović, Opština je, samo na osnovu zarada, godišnje u gubitku skoro milion i po eura.

Zapošljavanje je, tvrde iz DF-a, vršeno bez konkursa i poštovanja zakonske procedure.

„Da ironija bude veće u odgovoru jednog od ovih NN lica, u pitanju je pozorište, stoji da javne ustanove ne vrše oglašavanje slobodnih radnih mjesta putem koursa već se primjenjuje Zakon o radu gdje nije predviđeno raspisivanje kokursa već se radni odos zasniva bez javnog oglašavanja zaključivajem ugovora o radu između zaposlenog i poslodavca. Ovakva jedna nebuloza je zloupotreba službenog položaja”, kazao je odbornik DF-a i citirao zakon u kome stoji da se radni odos zasniva na osnovu javnog oglasa, a da je poslodavac dužan da slodobno radno mjesto javno oglasi.

Sva oglašavanja su se, kako je kazao Lalatvić, prema odgovoru na odborničko pitanje svela na dvadesetak pripravnika i nekoliko sekretara i direktora.

„Oni su u znak odmazde što je u oktobru u Nikšiću pobjedila opozicija upošljavali svoje ‘pogonsko gorivo, bez ikakve potrebe i sistematizacije čime grad trpi štetu od miimum milion i po eura”, istakao je Lalatović.

Marko Kovačević je kazao da slučaj Nikšića samo može poslužiti mladima u ostalim gradovima da dobro razmisle da li će vjerovati obećanjima DPS-a, dok je Vladan Raičević najavio da će DF u narednom periodu pokrenuti niz prijava gdje postoji realna osnova za otkrivanja počinioca.

„Ako je neko pomislio da može da ošteti budžet opštine i građana i prikrije nedjela, a samim tim i prođe nekažnjeno, onda se grdno prevario. Apelujem na državno tužilaštvo do konačno počne da radi svoj posao kako mi ne bi bili prinuđeni da u narednom periodu radimo njihov posao”, poručio je Raičević.

Radoje Karadžić je kazao da su se naslušali evropske retorike i nagledali antievropske prakse i da vjeruje da će javnost znati da razlikuje konkretne rezultate od puke propagande.

Bonus video: