Podgorica: Članovi DF obišli kultna gradska mjesta koja više ne postoje

Upozorivši da vlast ne vodi računa o kulturi, obišli su mjesto na kojem se nekada nalazlo kino “Kultura” i kultni hotel “Crna Gora”
101 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2014. 15:30h

Članovi Demokratskog fronta (DF) obišli su neka od kultnih gradskih mjesta koja više ne postoje, ocijenivši da je Podgorica kulturno devastirana.

Upozorivši da vlast ne vodi računa o kulturi, obišli su mjesto na kojem se nekada nalazlo kino “Kultura” i kultni hotel “Crna Gora”, podsjetivši na davnošnje neispunjeno obećanje da će biti izgrađena zgrada Gradskog pozorišta.

Kandidatkinja za odbornika DF-a Ljiljana Vicković ocijenila je da vlast nije smjela da sruši hotel, jer je bilo dosta mjesta za igradnju još jednog kod “Delte”, ili u krugu nekadašnje fabrike “Radoje Dakić”.

“Hotel je bio mjesto života nekadašnjeg Titograda od početka pedesetih godina prošlog vijeka do njegovog rušenja (u avgustu prošle godine). Istovremeno je odisao jednostavno atmosferom, ali bio reprezentativno i intimno mjesto za sve koji su dolazili u njega i voljeli ga. Imao je dušu, odisao društvenom jednakosti i sadržavao sve ono što jedno kultno mjesto treba da ima... Divne specijalitete, nezaboravne kolače i sladolede za sve ukuse”, kazala je Vicković.

Glumac Slaviša Čurović podsjetio je kod zgrade Uprave za kadrove na obećanja aktuelne vlasti da će na tom mjestu biti izgrađeno Gradsko pozorište.

“Podgorica je jedini glavni grad koji nema Gradsko pozorište, a šerif - gradonačelnik Mugoša (Miomir) nas zove štakorima. Kamen temeljac za Gradsko pozorište postavljan je četiri puta, ali je na tom mjestu izgrađena zgrada Uprave za kadrove... Zato ispred nje tražimo da ovaj grad dobije ono što zaslužuje, novu kulturnu ustanovu, odnosno Gradsko pozorište”, kazao je Čurović.

Ispred mjesta na kojem se nalazilo kultno kino “Kultura” šetačima se pridružio predsjednik DF-a i nosilac liste na lokalnim izborima Miodrag Lekić.

Odbornički kandidat DF-a Omer Šarkić ocijenio je da nikada neće izgraditi ni stariji, ni ljepši kino “Kultura” i da su na isti način početkom devedesetih godina prošlog vijeka planirali da izgrade i Stari grad u Dubrovniku.

“Iza mene je nekada bilo kultno mjesto svih Podgoričana. U kino 'Kultura' su momci prvi put na izlazak izvodili djevojke, a bilo je teško doći do karte... Ovdje smo učili kulturu, učili se gledanju filmova i uživali u 'Mini festu' i 'Mini Puli'”, kazao je Šarkić.

"Minut-dva ispred kontaminiranog područja"

Šetači su od Uprave za kadrove do zgrade u kojoj se nalazi TV “Pink”, preko puta Gradskog stadiona, nosili medicinske zaštitne maske, a predvodio ih je novinar Marko Milačić.

“Ostaćemo samo minut-dva ispred kontaminiranog područja, jer je opasno duže zadržavanje i zbog istoimene emisije. Takva vrsta prostačke propagande nije zabilježena ni u vrijeme ratnohušlačke propagande 'Pobjede'. Minut dva se pretvorio u dan dva, pa u mjesec dva, godinu dvije... Za taj prljavi posao nisu mogli da nađu čovjeka u Crnoj Gori, već su morali da uvezu Vladimira–Bebu Popovića... Bježimo iz ovog kontaminiranog područja”, kazao je Milačić.

Nakon toga, i ekipa “ružičaste” napustila je povorku koja je šetala gradskim ulicama.

Galerija

Bonus video: