SDP optužio Mugošu: Službenike zakinuo za milione od 2008.

“Vijesti” su imale uvid u pravosnažnu presudu, prema kojoj će Glavni grad jednom od zaposlenih morati da isplati oko 10.000
64 komentar(a)
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.05.2014. 10:45h

Socijaldemokratska partija optužila je lokalnu vlast u Podgorici predvođenu Miomirom Mugošom da je pojedinačno za po nekoliko hiljada eura oštetila više stotina bivših i sadašnjih radnika lokalne samouprave tako što im je posljednjih nekoliko godina isplaćivala manje zarade od zakonom predviđenih.

Šef odborničkog kluba SDP-a Đorđe Suhih procijenio je da bi Glavni grad, na ime obeštećenja zaposlenima, trebalo da isplati i nekoliko miliona eura.

"Vijesti" su imale uvid u pravosnažnu presudu donijetu prije samo nekoliko dana prema kojoj će Glavni grad jednom od zaposlenih morati da isplati oko 10.000 eura.

Lokalna uprava je izgubila spor jer nije primjenjivala izmjene i dopune Zakona o zaradama državnih službenika i namještenika počev od 2008, odnosno nije obračunavala zaradu prema zakonom određenim koeficijentima, već je koristila interna dokumenta.

Plata zaposlenih u lokalanoj samoupravi se računa tako što se pomnoži koeficijent iz platnog razreda, koji je određen Zakon o zaradama državnih službenika i namještenika, sa minimalnom cijenom rada na lokalnom nivou koju utvrđuje Skupština opštine.

Suhih

U konkretnom slučaju pravosnažne presude, u koju su "Vijesti" imale uvid, administracija Miomira Mugoše zaposlenim je od polovine 2008. računala koeficijent 5,3, umjesto 6,89, kako je to predviđeno zakonom.

"Visina koeficijenta za određeni platni razred utvđena je Zakonom o zaradama državnih službenika i namještenika, pa pojedinačnim aktom poslodavca zaposlenom se ne može utvrditi manja zarada od one koju zakon predviđa", kaže se u presudi Višeg suda koji je potvrdio raniju odluku Osnovnog suda.

"Sredstva za koja su zakinuti službenici lokalne samuprave, a što je potvrđeno sa nekoliko pravosnažnih i izvršnih presuda nadležnih sudova, još jedna je ilustracija neodgovornog odnosa koalicije DPS-NS-DSS prema ljudima koji žive pošteno i od svog rada. Nažalost, takvo neodgovorno postupanje zakinulo je više stotina radnika u lokalnoj upravi Glavnog grada jer su im isplaćivane manje zarade nego što im pripada po zakonu", rekao je “Vijestima” Suhih.

On je kazao da su bivši i sadašnji radnici lokalne samouprave zakinuti , u prosjeku, za period od nekoliko godina unazad, za iznose od više hiljada eura po zaposlenom.

"Najvažnije je da građani Podgorice biraju pravedniju i pošteniju vlast u Glavnom gradu koja neće zakidati svoje zaposlene kao sadašnja vlast DPS-NS-DSS u Podgorici", rekao je Suhih koji je obećao da će koalicija Evropsko lice Podgorice (SDP-Pozitiva) ispraviti tu nepravdu i isplatiti zarade slčužbenicima koje im po zakonu pripadaju.

Bonus video: