CDT: Sporazum o pravilima ponašanja više puta kršen

Koprivica ocijenio da su poseban problem izbora uvrede, prljava kampanja i objavljivanje neprimjerenih sadržaja partijskih aktivista na društvenim mrežama
68 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.05.2014. 11:22h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zabilježio je više slučajeva kršenja Sporazuma o pravilima ponašanja u toku kampanje koji je potpisala većina partija, a svim strankama upućene su sugestije kako da poboljšaju poštovanje tog dokumenta.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica, nakon sastanka sa potpisnicama Sporazuma, na kojem su razmijenjene informacija o njegovom poštovanju i predloženi načini za rješavanje uočenih problema, pozvao je tužilaštvo da u najkraćem roku obavijesti građane o ishodima istraga svih preostalih slučajeva navodne kupovine glasova.

On je kazao da su se u prethodnih 15 dana kampanje, u javnosti pojavile brojne optužbe koje se odnose na kupovinu glasova i da pored toga što je zabranjeno Sporazumom, još je važnije da takvo ponašanje predstavlja krivično djelo.

"CDT poziva tužilaštvo da u najkraćem mogućem roku obavijesti građane o ishodima istraga svih preostalih slučajeva navodne kupovine glasova. Ovi slučajevi moraju biti prioritet, jer su slobodni izbori prioritet, i osnovni demokratski institut na kojem počiva cijeli sistem", rekao je Koprivica agenciji Mina.

CDT je sa parlamentarnim partijama 29. aprila potpisao Sporazum o pravilima ponašanja u toku kampanje, kojim su se stranke obavezale na poštovanje ključnih principa fer kampanje, prava birača da slobodno izraze svoju volju na izborima, da promovišu nenasilje i da se bore protiv izbornih zloupotreba.

On je naveo da su u više opština u kampanji zabilježeni slučajevi korišćenja državne, opštinske i druge javne imovinu što predstavljaju kršenje odredaba Sporazuma.

Koprivica je objasnio da dodatnu zabunu unose kontradiktorne odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, odnosno člana 50 u kome se to izričito zabranjuje, i člana 114 u kojem se dozvoljava ustupanje prostorija partijama, ali pod jednakim uslovima.

On je podsjetio da je CDT, u toku rada Radne grupe za izborno zakonodavstvo, više puta ukazivao na taj problem ali političke partije nijesu imale sluha da ga riješe.

Koprivica je kazao da je najslikovitiji primjer zloupotreba posjeta ministra prosvjete i kandidata Demokratske partije socijalista Slavoljuba Stijepovića Domu zdravlja u Podgorici, koja se jedino može okarakterisati kao predizborna kampanja.

CDT je zabilježio primjedbe za korišćenje Kulturni informativnog centra „Budo Tomović“ za izložbu fotografija DPS-a.

"Apelujemo da menadžment KIC-a da isti prostor i pod istim uslovima ponudi svim listama u Podgorici i na taj način ispravi ovu ozbiljnu grešku", kazao je Koprivica.

On je ukazao da su nekoliko puta mediji objavili da se u par opština koriste prostorije škola za promotivne skupove partija i da ukoliko su ti navodi istiniti, to predstavlja i kršenje Sporazuma ali i Zakona o obrazovanju.

CDT je, kako je rekao Koprivica, iz više izvora dobio informaciju da postoje planovi da opštinske vlasti, na dan izbora, koriste prostorije mjesnih zajednica, i drugih javnih institucija za mjesne izborne štabove partija koje su na vlasti u tim opštinama.

On je ocijenio da su poseban problem izbora uvrede, prljava kampanja i objavljivanje neprimjerenih sadržaja partijskih aktivista na društvenim mrežama, ukazujući da su potpisnici Sporazuma obećali i da neće koristiti uvrede i distribuirati, zvanično ili anonimno, propagandne materijale koji sadrže prijetnje i pozive na nasilje.

Koprivica je rekao da, se sa službenih naloga partija kampanja vodi korektno, ali da nezvanični profili i stranice i profili aktivista obiluju neprimjerenim sadržajima, uvredama na ličnom nivou i dezinformacijama i neprovjerenim informacijama.

"CDT apeluje na političke partije da javno osude ovaj način komunikacije, i pozovu svoje aktiviste da se uzdrže od vođenja kampanje suprotnog odredbama Sporazuma", kazao je Koprivica.

On je najavio da će CDT do 25. maja u saradnji sa Građanskom alijansom nastaviti sa kampanjom Glasaj slobodno koja ima za cilj podsjećanje građana na njihovo neprikosnoveno pravo da slobodno izraze svoju volju na izborima.

Bonus video: