SNP: Đačić iznio neistine, Rudnik uglja nije pomogao studentima

Gačević smatra da Pljevlja treba da imaju fakultet, ali da troškovi visokog školstva ne budu na teretu opštine već države
108 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: DPS
Mirko Đačić, Foto: DPS
Ažurirano: 17.05.2014. 18:38h

Nosilac liste Koalicije Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke u Pljevljima Mirko Lola Đačić saopštio je neistine da je Rudnik uglja pomogao svima koji su mu se obratili za pomoć ubrajajući tu i studente, kazali su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Obornički kandidat Koalicije SNP-a i Pokreta za Pljevlja Darko Gačević, kao predstavnik studenata na Mašinskom fakultetu u Pljevljima, rekao je da su studenti nekoliko puta tražili pomoć od Rudnika, navodeći da je sve bilo neuspješno.

"Pored zahtjeva za pomoć, pokušavali smo nekoliko puta da dođemo do rukovodstva najveće kompanije u našem gradu, ali se niko nije udostojio da nas primi na razgovor, a kamoli da daju pomoć, iako je većina studenata bila lošeg materijalnog stanja", rekao je Gačević.

Kako je podsjetio, sa istim zahtjevom, studenti su se obraćali i Elektroprivredi Crne Gore, koji im takođe nisu ništa odgovorili.

"Želim da napomenem, da je fondacija za stipendiranje studenata, na čijem čelu se nalazio i još uvijek nalazi bivši predsjednik Opštine Filip Vuković ostala dužna pet stipendija studentima, kako nama koji studiramo u Pljevljima, tako i studentima koji su poslati na studiranje u Sloveniju, odnosno Velenje", upozorio je Gačević.

Pomenuta fondacija je, kako je naveo, sa studentima zaključila ugovore o stipendiranju, ali svoje obaveze iz ugovora nije ispunila.

"Da je Vukovićeva fondacija prekršila ugovore i time dovela studente u veoma težak položaj, nepobitan dokaz je to što smo nas 17 studenata tužili tu fondaciju i dobili je na sudu. Ali stipendija još uvijek nema", rekao je Gačević.

Na takav način je, kako je dodao, DPS vlast „navodno pomagao” studente i podsticala ih da upišu fakultet u svom gradu.

"Kako se odnosila prema budućnosti Akademskog centra i obavezama prema Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore čiji su profesori držali predavanja najjasnije pokazuju dugovi od više stotina hiljada EUR koje je ostavila sadašnjoj lokalnoj upravi", naveo je Gačević.

On smatra da Pljevlja treba da imaju fakultet, ali da troškovi visokog školstva ne budu na teretu opštine već države kako je to definisano i zakonom i kako je to u drugim gradovima Crne Gore.

"Pozivam, zato sve mlade i sve studente da se pridruže Koaliciji SNP, Pokret za Pljevlja, jer nju jedino čine ljudi koji su iskreno i bez lažnih obećanja spremni da se bore i izbore za njihovu budućnost i budućnost našeg grada", poručio je Gačević.

Bonus video: