MANS: Zahuktala nelegalna gradnja je akcija DPS uoči izbora

"Akcija je omogućila DPS-u da uoči izbora ima preciznu sliku o tome gdje se nalaze najranjivije kategorije stanovništva"
87 pregleda 59 komentar(a)
Vranjići, divlja gradnja, Foto: Luka Zeković
Vranjići, divlja gradnja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.05.2014. 11:40h

Akcija "Evidentiramo rješavamo" i zahuktala nelegalna gradnja u Glavnom gradu osmišljene su akcije DPS-a uoči izbora, kako bi uticali na birače, ocijenjeno je iz MANS-a.

"Analiza postupanja Glavnog grada je pokazala da je u kabinetu odlazećeg gradonačelnika Miomira Mugoše osmišljen do tančina plan koji je imao za cilj mapiranje posebno osjetljivih kategorija građana Podgorice, ne zato da bi im se pomoglo, već da se na njih može vršiti uticaj. Ta akcija je poslužila DPS-u, uz snažnu lobističku podršku javnih službi Glavnog grada da uoči izbora imaju prebrojan svaki glas i da znaju gdje može da se utiče na promjenu izborne volje", kazala je koordinator Istraživačkog centra MANS-a Ines Mrdović.

On je rekla da je akcija “Evidentiramo rješavamo” obuhvatila ogroman broj podataka, mnogo više nego za potrebe popisa, a bila je fokusirana na onu vrstu podataka koji se mogu iskoristiti za predizborna potkupljivanja ili zastrašivanja.

"Tako su prikupljani podaci da li je neko zaposlen ili nije, da li su korisnici socijalne pomoći, u kakvom je statusu objekat u kome žive i da li se radi o nelegalnoj gradnji. Akcija je rezultirala prikupljanjem skoro 10.000 zapisnika. Ovakva akcija je omogućila DPS-u da uoči izbora ima preciznu sliku o tome gdje se nalaze najranjivije kategorije stanovništva. MANS će od nadležnog skupštinskog odbora zatražiti da ispita motive pokretanja ove akcije, te kako je i u kojoj mjeri ona poslužila za politički uticaj na predstojećim izborima", kazala je Mrdović.

Direktor IC MANS-a Dejan Milovac kazao je da je Podgorica ovih dana veliko gradilište, a da unazad par mjeseci postoji potpuno odsustvo kontrole nadležnih inspekcija.

"Potpuno odsustvo kontrole u predizbornom periodu se po tradiciji koristi da se započnu novi ili privedu kraju postojeći radovi na nelegalnim objektima. Tako je uoči predsjedničkih izbora, u januaru, Uprava za inspekcijski nadzor obavila 201 kontrolu, da bi u februaru kada je krenula izborna kampanja taj broj pao na svega osam, a u martu i aprilu po sedam kontrola. MANS je prije nekoliko dana obišao nekoliko lokacija koje su posebno ugrožene nelegalnom gradnjom na Vranjskim njivama i Malom brdu i za sve objekte za koje se sumnja da su građeni nelegalno podnijeti inicijative nadležnim institcijama. Nesporno je da DPS-u odgovara status kvo u pojedinim naseljima jer im omogućava da duže vrijeme vrše uticaj na birače sa tog područja", kazao je Milovac.

Bonus video: