Milovac: Tužilaštvo se ruga građanima, ako se Vasović šalio zašto je uništio telefon

“Gotovo je je nevjerovatno da je Tužilaštvo postalo do te mjere instrumentalizovano"
165 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Radulović, Dejan Milovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Veselin Radulović, Dejan Milovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.05.2014. 11:27h

Ocjena Tužilaštva da se Predrag Vasović šalio tokom ugovoranja kupovine ličnih karata vrijeđa inteligenciju svakog građanina i to je potvrda da je Veselin Vučković potpuno srozao instituciju državnog tužioca, ocijenio je direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

“Gotovo je je nevjerovatno da je Tužilaštvo postalo do te mjere instrumentalizovano. Nisu mogli bolji izgovor za procesuiranje onog što je brutalna krađa, odnosno kupovina ličnih karata, od toga da je Vasović rekao da se šalio. U normalnoj zemlji, bilo da ste NVO ili pojedinac, kada otkrijete krivično djelo i prijavite ga vi ste završili posao.

U Crnoj Gori ste predmet tužilačke istrage. Iz onog što je tužilaštvo iznijelo se vidi da je 90 odsto njihove aktivnosti bilo posvećeno tome da se procesuira MANS kao neko ko je pribavio dokaz”,kazao je Milovac i naveo da su pored toga, kao neko ko je prjavio korupciju šikanirani od državnih i dijela privatnih medija koji su pod kontrolom države.

On je podsjetio na reakciju bvše tužiteljice Ranke Čarapić nakon dostave snimka sa sjednica Glavnog odbora DPS-a da tu nema elemanata bića krivičnog djela.

“Taj je odgovor na puno većem nivou od ovog što smo dobili od Tužilaštav što potvrđuje da je Vučković u potpunosti srozao tu instituciju i jednim ovakvim odgovorom se ruga svakom građaninu. Tužilaštvo se nije bavilo činjenicom da je taj čovjek uništio i sim karticu i mobilni aparat koji je koristio za kupovinu ličnih karata, nije ispitalo da li je Vasović imao komunikaciju sa drugim ljudima u vezi kupovine ličnih karta, jer svakako to nije jedini poziv koji je imao u tom poslu. Tužilaštvo je moglo da uradi i čitav niz akcija koje nije uradilo, već se fokusiralo skoro isključivo na MANS”, kazao je Milovac.

Radulović: Tužilaštvo korumpirano ili rade neznalice

"Saopštenje VDT-a da se aktivisti DPS-a šale kada nude novac za lične karte otklanja svaku dilemu da li je tužilaštvo korumpirano ili u njemu samo rade neznalice", saopštio je advokat Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Veselin Radulović.

Dodaje da postupanje tužilaštva u ovom slučaju "pokazuje da tužilaštvo ima ulogu da organizovano vršenje krivičnih djela zataška, prikrije i ni po koju cijenu ne dozvoli njihovo procesuiranje".

"Saopštenje VDT-a pokazuje da je tužilaštvu za mjesec i po dana bilo najvažnije da sa policijom prati Vuka Maraša, da od njega oduzme mobilne telefone, da provjeri listing MANS-ovih telefona i da traži pretres sadržine telefona MANS-a. Samo neko ko je na granici retardiranosti može vjerovati da se praćenjem aktivista MANS-a i pretresom njihovih telefona može doći do dokaza da li je Predrag Vasović kupovao lične karte za DPS. Dakle, umjesto da tužilaštvo odmah privede i sasluša Vasovića, da on njega oduzme sve telefone, da provjeri listinge njegovih telefona i kontakte koje je on ostvarivao, da izvrši pretes sadržine njegovih telefona, da ispita ko su mu nalogodavci i odakle mu novac za masovnu kupovinu ličnih karata, tužilaštvo je pratilo MANS, uzimalo listinge telefona MANS-a, oduzimalo MANS-ove telefone i pretresalo njihovu sadržinu i poslije mjesec i po dana izdalo saopštenje od koga bi se zastidio svako ko ima bar minimum karaktera i poštenja", rekao je Raulović.

On je dodao da umjesto da preduzima radnje prema mogućem izvršiocu krivičnih djela, tužilaštvo je u prethodnih mjesec i po dana od MANS-a čak tražilo i uputstvo kako se rukuje sa telefonom marke Samsung Galaxy S4 i kako se rukuje sa SIM karticom.

"Zato je tužilaštvo ostalo dužno javnosti, a posebno MANS-u, zašto su im ta uputstva trebala, šta su radili sa MANS-ovim telefonom i karticom skoro mjesec i po dana, a posebno šta su utvrdili pretresom MANS-ovog telefona, što sve u saopštenju uopšte ne pominju. Vrhunac apsurda u saopšenju koje može prihvatiti samo neko ko ima ozbiljne probleme sa razumom, jeste optužba VDT-a da MANS nije sarađivao sa takvim tužilaštvom".

"Tužilaštvo je za mjesec i po dana "istrage" samo i isključivo kršilo osnovna ljudska prava onome ko je prijavio mogućeg izvršioca krivičnih djela i ko je dokazao njegovu jasnu namjeru da krivična djela vrši masovno. Sa druge strane, tužilaštvo je sa Vasovićem obavilo očigledno prisan razgovor u kome su prihvatili njegove navode da se šalio kada je govorio o krivičnim djelima koja vrši. Tokom tog razgovora tužilaštvo nije interesovalo čak ni zašto je Vasović uništio svoj telefon i karticu, kada su mu služili samo da se šali".

Radulović je kazao da tužilaštvo javnosti duguje odgovor na pitanje "kolika neznalica ili koliko treba da je korumpiran tužilac koga ne interesuje zašto je neko uništio predmet koji je korišćen pri mogućem izvršenju krivičnog djela".

"Sada, nakon mjesec i po dana maltretiranja i kršenja osnovnih ljudskih prava, tužilaštvo u svojoj drskosti ide toliko daleko da optužuje MANS što nije sarađivao u donošenju zaključka da se mogući izvršioci šale kada ugovaraju vršenje krivičnih djela i kada jasno saopštavaju namjeru za njihovo vršenje. Štaviše, tužilaštvo u saopštenju priznaje da Vasović nikada nije ni imao status osumnjičenog, već su ga samo saslušavali kao svjedoka iako je on odmah priznao da je on obavio razgovor u kome ugovara kupovinu ličnih karata i iako je odmah priznao da je od još jednog lica tražio da mu nađe "zainteresovane građane" da mu prodaju ličnu kartu", rekao je Radulović.

Prema njegovom mišljenju jasno je da je tužilaštvo radilo samo na prikrivanju krivičnih djela.

"Saradnici državnih tužilaca u tim radnjama, ili bolje reći njihovi saizvršioci, su Predrag Vasović i zajednički nalogodavci po čijim instrukcijama se zajedno "šale" sa svim građanima Crne Gore. Na kraju, obzirom da je VDT eksplicitno saopštilo da MANS, kao nosilac akcije "prijavite korupciju", koristi nezakonite metode u borbi protiv korupcije i da je iscenirao razgovor o kupovini ličnih karata, očekujemo da nadležni tužilac ove optužbe procesuira i pokuša dokazati na sudu".

Radulović dodaje da tužilaštvo može biti sigurno da se MANS nije šalio kada je prikupljao i objavljivao dokaze koji ukazuju na organizovano vršenje krivičnih djela, niti je uništavao predmete kojim je te dokaze prikupljao.

"MANS će tako činiti i ubuduće, a vjerujemo da će se "šalama" Vasovića, VDT-a i njihovih zajedničkih nalogodavaca baviti nezavisni državni tužilac", zaključio je Radulović.