Da li je Vlada razmotrila loši scenario: Svađa sa Rusima i ništa od NATO-a

"Vlada se uključila u ukrajinsku krizu, kako bi dobila poene u Vašingtonu, iako to od nje niko nije tražio"
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2014. 08:43h

Da li je Vlada razmatrala mogućnost da na septembarskom samitu u Velsu ne dobije pozivnicu za NATO iako se vjerovatno samo zbog toga pridružila sankcijama Evropske unije protiv Rusije čime je izazvala bijes Vladimira Putina.

O uticaju te države na slabašnu ekonomiju Crne Gore najbolje govore podaci da je oko 300 hiljada Rusa posjetilo Crnu Goru tokom prošle godine i da dominiraju među strancima koji posjeduju nekretnine na obali.

Da zvanična Podgorica nije imala obavezu da se pridruži sankcijama EU kojima je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak u zemlju za nekoliko destina građana Rusije i Ukrajine najbolji je primjer susjedna Srbija. Srbija, kao i Crna Gora, ima status kandidata za članstvo, otvorila je pregovore sa Unijom i u nju je uplivao značajan ruski kapital.

Urednik beogradskog nedjeljnika “Vreme” Dragoljub Žarkovića smatra da će Đukanovićeva privrženost američkim ciljevima biti “bodovana tamo gdje treba”, ali da mu neće garantovati ubrzan ulazak u NATO. Iz kabineta potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena saopšteno je da su vladavina prava i sloboda medija prioriteti za Crnu Goru.

Opširnije u štampanom izdanju "Vijesti" za 15. maj

Bonus video: