DF: Zloupotrebi državnih resursa od strane DPS se mora stati na kraj

Iz DF-a apeluju na adresirane institucije da se aktivno uključe u izborni proces i provjere detaljno sve navode koje iznose ovim putem
75 pregleda 12 komentar(a)
glasanje, biralište, biračko mjesto, izbori, Foto: Boris Pejović
glasanje, biralište, biračko mjesto, izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.05.2014. 13:50h

Demokratski front (DF) zatražio je danas od Opštinske izborne komisije (OIK) Podgorice da spriječi svaku zloupotrebu državnih organa u partijske svrhe.

U pismu OIK-u, Državnoj izbornoj komisiji (DIK) i Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, iz DF-a su objasnili da se to odnosi i na posjete državnim institucijama svih nosioca lista a posebno Demokratske partije socijalista (DPS) Slavoljuba Stijepovića koji i ministar prosvjete.

Iz DF su od OIK-a, DIK i Delegacije EU zatražili da se aktivno uključu u izborni proces i provjere detaljno sve navode tog političkog saveza o zloupotrebu resursa u partijske svrhe i one koji se pojavljuju u medijima od pojedinih NVO ili političkih partija.

"I da blagovremeno ragujete, jer je regularnost izbornog procesa pitanje od opšteg interesa za koje ste kao institucija zaduženi ili zainteresovani i da tako doprinesete da se ovaj izborni proces sprovede na što demokratskiji način", navodi se u pismu funkcionera DF-a Branke Bošnjak, Radoša Zečevića i Jovana Pejovića.

Oni predlažu da se osnuje Komisija ili Radna grupa sastavljena od predstavnika svih izbornih lista koja će provjeravati navode o zloupotrebi državnih organa do 25. maja kao i taj dan i koja će biti zadužena da ispita i blagovremeno reaguje na sve moguće zloupotrebe.

U pismu navodi se da se u partijske svrhe zloupotrebljavaju Domovi zdravlja, Pošta, Kulturni centar “Budo Tomović”, Pozorište za djecu u Glavnom gradu, ministarstva.

Kako su objasnili iz DF-a, DPS prostorije državnih organa koristi za sastanke sa aktivistima i kao mjesta za mini štabove.

U DF tvrde da se na dan izbora te ustanove zloupotrebljavaju tako što su u njima smješteni štabovi DPS-a za određena biračka mjesta čime se krše ustavne i zakonske odredbe po više osnova.

Podsjeća se da je Ustavom zabranjeno političko organizovanje u državnim ustanovama pa se njihove prostorije ne mogu koristiti u partijske svrhe političke opcije koja je na vasti.

"Posebno je zabrinjavajuće to što su predmet ove zloupotrebe prostorije domova zdravlja koji treba da služe za zdravstvene zaštite svim građanima a ne mjesto partijskog okupljanja i političke zloupotrebe. Ovakav presedan vjerujemo da nije zabilježen u istoriji izbornih procesa", kaže se u pismu DF-a.

Oni su kazali da je nakon poljuljanog povjerenja u izbornu proces i zloupotreba koje su prikazane u aferi Snimak u Skupštini formiran Anketni odbor za ispitivanje svih navoda, da je izmijenjeno izborno zakonodavstvi u skladu sa preporukama i dijalogom sa visokim predstavnicima EU kojim je promijenjena izborna regulativu u dijelu prevencije i sankcija za svaku zloupotrebu državnihi resursa u partijske svhe.

"Pozivamo građane da savjesno postupaju i prijave svaki vid zloupotrebe bilo da se radi o zloupotrebi državnih organa u partijske svrhe ili zloupotrebi biračkog prava u vidu pritisaka, prinuda ili ucjena", kaže se u pismu.

Bonus video: