Usvojena Briselska deklaracija

„Strategija Evropske unije za Jadransko-jonski region treba da posluži kao osnova za novu saradnju među našim zemljama na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou"
1 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2014. 17:15h

Briselska deklaracija, kao osnov buduće tješnje saradnje država Jadransko-jonske inicijative (JJI), usvojena je danas, na sastanku Jadransko-jonskog savjeta.

Kako je pojašnjeno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Briselskom deklaracijom se pruža podrška naporima država članica JJI u izradi i sprovođenju Strategije EU za Jadransko- jonsku regiju.

Sastanak Savjeta je otvorio ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bušati, države koja predsjedava Jadransko-jonskom inicijativom, a na sastanku je učestvovao glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Andrija Pejović.

On je ocijenio Jadransko-jonsku inicijativu značajnom za podsticanje regionalne saradnje i snaženje evropske perspektive država zapadnog Balkana.

„Strategija Evropske unije za Jadransko-jonski region treba da posluži kao osnova za novu saradnju među našim zemljama na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou u različitim oblastima. To je korak naprijed prema strateškom razvoju Jadranskog-jonskog basena i radujemo se njenom usvajanju u junu ove godine“, istakao je Pejović.

On je pozdravio ideju reformisanja Inicijative, kroz konkretne aktivnosti, kao što je učestvovanje u stvaranju, pokretanju i sprovođenju Strategije EU za Jadransko-jonski region.

U tom kontekstu, državni sekretar je prenio snažnu podršku Crne Gore za nastavak sprovođenja zajedničkih inicijativa i aktivnosti koje imaju za cilj intenziviranje saradnje i doprinose izgradnji boljeg imidža cijele regije.

On je pozdravio usvajanje Briselske deklaracije i istakao uvjerenje da će Jadransko-jonska inicijativa nastaviti da služi kao dobar okvir regionalne saradnje, i nastaviti da pruža doprinos jačanju privrede, saobraćaja, pomorstva, turizma i socijalnog sistema država članica.

„Posebno je ukazao na značaj energetike i boljeg infrastrukturnog povezivanja među zemljama regiona, kao i važnost izgradnje jadransko-jonskog gasovoda za koji upravo okvir može dati strategija Jadransko-jonske makroregije“, piše u saopštenju.

Na sastanku su predstavljeni dosadašnji rezultati, kao i tekuće i planirane aktivnosti u okviru JJI, s posebnim fokusom na izradu i sprovođenje Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju koja će omogućiti tješnju saradnju država članica Inicijative.

„Učesnici sastanka su istakli da usvajanje Briselske deklaracije predstavlja osnov dinamičnije i kvalitetnije buduće saradnje ovih osam država na lokalnom, regionalnom i nacionalnom novou, obogaćen konkretnim i detaljnim aktivnostima, u različitim oblastima“, zaključuje se u saopštenju.

Bosna i Hercegovina je preuzela predsjedništvo Inicijativom od Albanije.

Bonus video: