Medojević: Zašto operativac ANB-a agituje za DPS?

Medojević tvrdi da je ANB kompromitovan i u NATO-u jer se bavila prisluškivanjem stranih ambasada
57 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2014. 17:11h

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da su tvrdnje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Bora Vučinića da je ta institucija profesionalizovana neutemeljene i da od toga nema ništa dok ne dođe do smjene vlasti.

Vučinić je u intervju agenciji MINA rekao da“ANB mora biti depolitizovana i u svakom svom profesionalnom segmentu pouzdana nacionalna institucija, zbog čega se bilo koji oblik neprofesionalizma, nesavjesnosti i nepouzdanosti ne smije tolerisati”.

“Osnovni preduslov da se UDBA od partijske sluzbe bezbjednosti transfromiše u nacionalnu, profesionalnu i demokratski kontrolisanu, jesu političke promjene i smjena diktatorskog totalitarnog korumpiranog režima. U istoriji tranzicija totalitarnih službi, ne postoji primjer da su se službe same mijenjale, profesionalizovale i depolitizovale bez promjene režima,” ocijenio je Medojević u izjavi za javnost.

On tvrdi da su sem “bespogovornog služenja partiji na vlasti” službe bezbjednosti za 25 godina postale i servis lokalnim, regionalnim, ali i transnacionalnim kartelima organizovanog kriminala, kao i korumpiranim djelovima državne vlasti”.

“ Danas je sam vrh režima taoc korumpiranih i kriminalizovanih djelova UDBE jer mnogo operativci ANB raspolažu sa fundusom kompromitujućih informacija i dokaza o korupciji, švercu i vezama sa mafijom vrhova crnogorskog režima,”naveo je poslanik DF.

Medojević tvrdi da je ANB kompromitovan i u NATO-u jer se bavila prisluškivanjem stranih ambasada.

“Imali su i vrlo sumnjive paralelne veze sa obavještajnim službama zemalja koje nijesu članice NATO. ANB nije učestvovao u akciji Balkanski ratnik jer je DEA procjenila da bi to ugrozilo tajnost podataka i samu akciju. U ANB i Vojsci su zadržani stari Miloševićevi i Krgini ruski kadrovi što je dodatno uticalo da NATO zaustavi integracije,” dodao je.

Međutim, Vučinić je ranije u intervju saopštio da su posljednjih godina učinjene značajne promjene,da je dio starog kadra otišao u penziju a šansu dobili i mlađi službenici.

Medojević je pitao Vučinića “zašto je na čelo operative doveo penzionera (Dejana Peruničića) protiv koga je čitava služba jer ga smatraju nedostojnim i sklonim nezakonitim i nelegitimnim i protiustavnim djelovanjem protiv političkih neistomiljenika i kritičara režima”.

“Ako ste posvećeni depolitizaciji ANB, odgovorite nam zašto vaš operativac Burić, aktivno agituje za DPS i Miga Stijepovica i prijeti ljudima po Donjoj i Gornjoj Gorici i Lješanskoj nahiji i po čijem nalogu,” pitao je Medojević.

Medojević je izrazio skepsu zbog toga što boravak ministara Duška Markovića I Raška Konjevića u SAD nije bučnije propraćen.

“Dešavanja i rasulo u ANB dovelo je do veoma oštrih kritika od strane State Departmenta i vrha NATO i zvaničnog stava da naše službe nijesu transformisane po medjunarodnim standardima. Zanimljivo je gromoglasno ćutanje i nepojavljivanje u javnosti Ministara Markovića i Konjevića nakon dugačke posjete Americi. U kampanji DPS za lokalne izbore nema ni Milice Pejanovic Djuriđić, ni Igora Lukšića. Čudno, zanimljivo i veoma indikativno,”smatra član Odbora za bezbjednost.

On je podsjetio da je danas Dan bezbjednosne službe, jer je 13.maja 1944.formurana OZNA.

“Psihologija je ključna komponenta svake pobjede i svakog poraza. Samo direktor takozvanog ANB Boro Vučinić zna razlog zašto se obratio pučanstu upravo danas 13. maja , na Dan UDBE sa širokom elaboracijom o nekim samo njemu znanim planovima za refromu službe bezbjednosti”, rekao je.

Galerija

Bonus video: