Barski DF proziva: Grad bez ikakve strategije razvoja

Tajić osuđuje i najavu prodaje atraktivne Kraljičine plaže, koja jednim dijelom pripada Baru
55 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2014. 13:49h

Barski DF saopštio je danas da lokalna samouprava punih šest godina bezsuspješno pokušava da donese Program strateškog razvoja Bara. U izjavi za javnost funkcionera DF Bar i odborničkog kandidata Zorana Tajića, navodi se da je za ovaj posao bila angažovana agencija koja je počela rad, imenovana je konsultatska grupa “i na tome se završilo”.

"Na pitanja odbornika DF, zašto je to tako, odgovor nikada nije dobijen.

Podsjećam Barane da se do sada smjenjivalo nekoliko prioriteta razvoja grada koje je definisala lokalna vlast. Jedno vrijeme je to bio saobraćaj, pa onda saobraćaj i turizam, a kasnije je uključena i poljoprivreda, tj maslinarstvo, agrumi, zdrava hrana... Pretvaranje Bara u univerzitetski centar takođe se pominjalo kao jedna od komponenti za razvoj grada.

Treba znati da definisanje strateškog dokumenta razvoja opštine, nije formalni akademski dokument, već zakonska obaveza na bazi koje se ostvaruju razna prava i obaveze, obezbjeđuju finansijska sredstva iz razvojnih banaka, evropskih fondova", izjavio je Tajić, dipl. ing. saobraćaja.

U komentaru odnosa prema državnoj imovini, Tajić je dodao da je “za svaku osudu” sudbina Maljevika za koji je do sada naplaćeno 42 miliona eura, a taj novac “nije nigdje u Baru uložen”.

Tajić osuđuje i najavu prodaje atraktivne Kraljičine plaže, koja jednim dijelom pripada Baru, odnosno MZ Sutomore.

"Ko o tome uopšte odlučuje? Zar jedna partija i jedan čovjek? Nakon prezentacije predloga Programa strateškog razvoja grada na posljednjoj sjednici SO Bar uslijedilo je veliko razočarenje. Naime, u nepotpisanom dokumentu koji je dostavljen odbornicima na usvajanje, dato je pet prioriteta razvoja grada: Unapređenje malih i srednjih preduzeća, uklanjanje divljih deponija i unapređenje obrazovanja. Turizam se pominje samo u jednom rečenici. Ni riječi o tome da li treba razvijati turizam- elitni sindikalni, sportski, kongresni, vjerski, jezerski, nautički... ili sve to zajedno. Ni riječi o usklađenosti sa Master planom razvoja turizma. Na kraju je ipak odloženo usvajanje ovakvog plana, ali, ne iz ovih, već iz čisto formalnih razloga, a slušali smo često o “brizi”' ove vlasti za budućnost Bara i Barana", ocijenio je Tajić.

On je zapitao i da li Barani treba da čekaju da im se bez strategije razvoja “u jednom trenutku dogodi neka fabrika sintermagnezita, čega se mnogi sjećaju, ili nešto slično”.

"„Eksperti“ iz lokalne uprave Bar su u jednom u pravu - možda je ipak najvažnije ulagati u obrazovanje, da nam se ovakvi "planovi" ne bi nikad više ponavljali", zaključio je Tajić.

Galerija