Efikasne javne službe jedan od prvih zadataka Pozitivne u Baru

"Sprovešćemo fer i transparentne konkurse za direktore javnih preduzeća i ustanova", rekao je Đurović
1 komentar(a)
grad Bar, Foto: Anto Baković
grad Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 13.05.2014. 10:05h

Opštinski odbor Pozitivne Crne Gore iz Bara će nakon 25. maja, kao konstituent buduće odgovorne gradske uprave, sprovesti odgovarajuću reviziju poslovanja njenih organa i dati jasne smjernice za njen budući razvoj. Uspostavljenje efikasnih javnih službi i pojednostavljenje upravnih postupaka biće prvi zadatak koji će biti sproveden do kraja kalendarske godine, navodi se u saopštenju koje potpisuje potpredsjednik Neđeljko Necko Đurović.

"Strukturalno i organizaciono Pozitivna Crna Gora Bar osposobiće našu lokalnu samoupravu da prva u Crnoj Gori postane dio evropskog administrativnog prostora. Ovo ne znači samo početak implementacije evropske upravne prakse na lokalnom nivou, već i uspostavljanje stalnih kontakata i konkretnu saradnju sa lokalnim samoupravama iz regiona, čije su zemlje članice EU. Shodno ovome, jedan od koraka biće i formiranje Kancelarije za međunarodnu saradnju i izradu projekata finansiranih iz EU fondova. Zbog efikasnijeg rada na ovom polju, jačaćemo koordinacije javnih politika, tj. preciziraćemo saradnju sa građanima i civilnim sektorom i uspostaviti jasnu institucionalnu podršku od strane državnih organa", navodi se u saopštenju.

Đurović dodaje da ministarstva i nadležne uprave, koje donose odluke i posjeduju baze podataka, neophodne za rad lokalnih organa, moraju biti komunikaciono umrežene sa određenim gradskim službama i time dostići viši nivo elektronske uprave.

"OO Pozitivna Crna Gora Bar će zahvaljujući ovakvom razvoju e-uprave sprovesti reformu postojećeg Građanskog biroa. Princip „Sve na jednom mjestu“, označava da će pored šaltera svih važnih lokalnih i državnih organa, naći i šalteri svih javnih preduzeća u opštini Bar, što će građanima olakšati pristup javnim službama. Dopuna ovako reformisanom sistemu biće i interaktivni web – portal na kojem će građani, pored neophodnih informacija, moći elektronskim putem pokretati upravnu proceduru i preuzimati neophodnu dokumentaciju. Ovaj vid elektronske komunikacije služiće i za uključivanje građana u proces donošenja odluka i kontrole praćenja efikasnosti javnih službi", kazao je Đurović, dodajući da će ta partija "sprovesti fer i transparentne konkurse za direktore javnih preduzeća i ustanova, kako bi na ključnim mjestima došli najodgovorniji i najprofesionalniji pojedinci, nezavisno od partijskog opredjeljenja".

"U Upravnim odborima javnih preduzeća, nova parlamentarna većina u gradu Baru delegiraće kreativce i ljude sa poslovnim iskustvom - prave domaćine i menadžere, a ne partijske podobnike, koji će samo čekati naknadu za rad u njima. Pozitivna Crna Gora Bar primijeniće najbolje primjere prakse iz rada organa lokalne samouprave u Crnoj Gori i u našoj gradskoj upravi stvoriti kvalitetno i dobro obučeni službenički sastav", rekao je Đurović.

Bonus video: