Guberinić: NS nikad sa SDP

"Da li bi bilo 'političke korupcije' da smo i mi postupili kao i sva druga opozicija, i podržala SDP? Tada bi to vjerovatno bio svojevrsni 'patriotizam'"
353 pregleda 4 komentar(a)
Slaviša Guberinić, Foto: Vesko Belojević
Slaviša Guberinić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.05.2014. 15:48h

Narodna stranka (NS) nikada neće biti na političkoj strani na kojoj je Socijaldemokratska partija (SDP) i ponosna je na odluku kojom je SDP-u onemogućeno da osvoji Podgoricu. Potpredsjednik SDP-a Raško Konjević kazao je da je Mugoša, odlazeći gradonačelnik Podgorice, politički korumpirao NS i Demokratsku srpsku stranku (DSS), koje su ga podržavale tri godine u Podgorici. Slaviša Guberinić iz NS saopštio je da Konjević "»papagajski" ponavlja političku korupciju, kao uzrok što je NS podržala Mugošu, u trenutku kada je, kako je kazao, SDP pokušavala da za predsjednika izabere upravo Konjevića."Da li bi bilo 'političke korupcije' da smo i mi postupili kao i sva druga opozicija, i podržala SDP? Tada bi to vjerovatno bio svojevrsni 'patriotizam'", saopštio je Guberinić.Prema njegovim riječima, možda bi bilo interesantnije da Konjević objasni kako su, kako je rekao, oni uspjeli da cijelu opoziciju, sem NS i DSS, privole na njegovu stranu."Ili, pak, da Konjević objasni čime je SDP platila privatne dugove jednom od najviših funkcionera Pokreta za promjene. Tu informaciju je objavio, niko drugi, do sama SDP i to u svom zvaničnom saopštenju. Ili možda Konjević misli da bi policija trebala da uniformiše opoziciju kako da glasa i koga da podržava", kaže se u saopštenju. Konjević bi, dodaje se, mogao da objasni i kako je on, kao ministar policije, postao opozicija u Crnoj Gori. "Rukovodeći se njegovom logikom, onda je neko njega iz opozicije korumpirao da iz vlasti pređe u opoziciju"."Ali, da ne bi bilo zabune, svi organi NS su podržali odluku o podršci Mugoši, i time onemogućili SDP-u, i Konjeviću da osvoje Podgoricu. I na tu odluku smo ponosni. NS nikada neće biti na političkoj strani, na kojoj je SDP, i pored odluke dijela opozicije da toj istoj partiji, ponudi mjesto gradonačelnika Podgorice", saopštio je Guberinić.On je upitao da li i tu ponudu Konjević neće uzeti kao dokaz političke korupcije. "Ili će je, zbog vlasti, ipak prihvatiti"."Umjesto što uveseljava javnost svojom kuknjavom što nije postao gradonačelnik Podgorice, možda bi bolje bilo da napusti funkciju ministra policije i pređe zvanično u opoziciju. Što se NS tiče, tamo gdje je SDP, tamo NS neće biti", poručio je Guberinić.

Konjević: Mugoša korumpirao NS i DSS

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da je poslije 25 godina teško na bilo koji način dovesti u pitanje djelovanje SDP-a kada je u pitanju borba za nezavisnost Crne Gore.“Nikada naše političko djelovanje neće na bilo koji način dovesti u pitanje ono što su tekovine 21. maja, ali drugi politički subjekti kroz saradnju sa partijama koje se zalažu za reviziju 21.maja u posljednje tri godine šalju neku drugu političku poruku”, ocijenio je Konjević. On je nakon, spaljivanja opojnih sredstava u Kombinatu aluminijuma, rekao da je poslije 25 godina teško na bilo koji način dovesti u pitanje djelovanje SDP-a kada je u pitanju borba za nezavisnost Crne Gore i očuvanje te nezavisnosti.“Ne samo SDP, nego i koalicija SDP-Pozitivna, jer i jedna i druga partija od svog osnivanja se zalažu za nezavisnost Crne Gore”, objasnio je Konjević.On je kazao da je odlazeći gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša politički korumpirao Narodnu stranku (NS) i Demokratsku srpsku stranku (DSS) koje su ga podržavale tri godine u Podgorici. Konjević je kazao da ako neko nekoga korumpira, onda državni organi treba da reaguju. On je rekao da takvu vrstu korumpiranosti postoje političke činjenice u Podgorici.“Odlazeći gradonačelnik Podgorice politički je korumpirao NS i DSS koje su izašle iz opozicionog bloka i pune tri godine podržavale ga u njegovom vladanju Podgoricom”, kazao je Konjević.On je ocijenio da je Evropska komisija (EK) partner Crne Gore, i da kao kandidat za članstvo mora da usaglašava postupke sa spoljnom politikom Evropske unije (EU). Konjević je naveo da je Crna Gora dobila status kandidata, započela pregovore, pa je tako obavezna po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju je da se usaglašava sa spoljnom politikom EU koja je zajednički usvojena.“Evropska komisija je partner Crne Gore u bilo kom smislu i izjava gospodina Drobniča ticala se obaveza Crne Gore za usaglašavanjem njene politike sa spoljnom politikom EU”, kazao je Konjević.On je rekao da se u javnosti interpretira na pogrešan način da je Crna Gora uvela sankcije Ruskoj federaciji. “Ne, Crna Gora nije uvela sankcije Ruskoj federaciji, ona se samo pridružila izjavi Evropskog savjeta koji je za jedan broj građana Rusije i jedan broj građana Ukrajine uspostavio mehanizme u njihovom kretanju u zemljama članicama EU i u korišćenju njihovih ekonomskih sredstava”, objasnio je Konjević.On je kazao da se ne radi o sankcijama, već o konkretnim pojedinačnim mjerama prema pojedincima državljanima Rusije i Ukrajine.“Generalno, Evropska komisija je naš partner i sve dok smo u procesu evropskih integracija te partnerske odnose moramo razvijati”, saopštio je Konjević.

Bonus video: