Krivokapić: Dužnost poslanika je da obezbijede da svijet postane sigurno mjesto

Pored Krivokapića, u delegaciji Skupštine Crne Gore su i poslanici Žana Filipović, Nebojša Medojević, Dritan Abazović i Genci Nimanbegu
56 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2014. 16:52h

Predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić boravi u posjeti Rumuniji povodom održavanja Osnivačke sjednice Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi koja se održava u Bukureštu u okviru rumunskog predsjedavanja ovom asocijacijom.

Današnjom svečanom sesijom, kako je saopšteno iz kabineta Krivokapića, zaokružen je proces započet za vrijeme crnogorskog predsjedavanja inicijativom kada je osnovana radna grupa čiji zadatak je bio upravo rad na osnivanju Parlamentarne dimenzije.

Krivokapić je održao govor na temu "Buduća uloga Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u evropskom okviru".

"Naša je dužnost kao poslanika da obezbijedimo da svijet postane sigurno mjesto u svim svojim regionima i damo naš maksimum da naše razlike nikada ne postanu prepreka za realizaciju naših zajedničkih ciljeva. Nedavna dešavanja na granici našeg regiona pokazala su da moramo uvijek biti spremni na neočekivane izazove. Kao predsjednik najveće parlamentarne skupštine na svijetu svakodnevno sam u prilici da svjedočim snazi parlamentarne diplomatije jer mi parlamentarci moramo uvijek biti svjesni činjenice da kriza nije izgovor za sporo reagovanje nego upravo razlog za bolju organizaciju" rekao je Krivokapić.

Krivokapić je za vrijeme boravka u Bukureštu, kako je saopšteno, imao bilateralne susrete sa predsjednikom Predstavničkog doma Rumunije Valeriom Zgoneom, predsjednikom Parlamenta Turske Ćemilom Čičekom i predsjednikom Parlamenta Albanije Ilirom Metom.

"Krivokapić je za vrijeme susreta sa domaćinom Zgoneom, istakao da je frekventnost međusobnih pośeta na najvišem nivou pokazatelj izuzetnih prijateljskih odnosa između Crne Gore i Rumunije kao i plodonosne saradnje koja je, između ostalog, rezultirala i uspješnim zajedničkim radom na inicijativi osnivanja parlamentarne dimenzije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi".

Krivokapić je u razgovoru sa Čičekom, kako se dodaje, istakao uzlaznu putanju prijateljskih odnosa Crne Gore i Turske.

Krivokapić i Čiček razgovarali su o aktuelnom političkom momentu u regionu i zajedničkim naporima za njihovo rješavanje. Krivokapić je istakao da se standardi ne mogu praviti po mjeri prošlosti i da parlamentarna diplomatija mora korišćenjem pravovremenosti obezbijediti prevenciju ali i rješavanje konflikata.

"Krivokapić i Meta razgovarali su o aktuelnom momentu procesa evropskih integracija u kojima se obje države nalaze kao i o v načinima na koje bi Crna Gora, kao lider ovog procesa mogla pomoći Albaniji. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o ekonomskoj situaciji i prisutnosti stranih direktnih investicija u regionu kao pokazatelju da naše zemlje demokratski napreduju jer samo kao bezbjedna društva vladavine prava mogu biti privlačna velikim investitorima".

Pored Krivokapića, u delegaciji Skupštine Crne Gore su i poslanici Žana Filipović, Nebojša Medojević, Dritan Abazović i Genci Nimanbegu.

Galerija

Bonus video: