Milić: Unaprjeđenje duhovnih vrijednosti da bude zajednički cilj

Delegacija SNP-a poklonila Patrijarhu Moskovskom i sve Rusije Kirilu, ikonu Svetog Petra Cetinjskog
0 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.05.2014. 15:59h

Poštovanje i unaprjeđenje duhovnih vrijednosti, pravednosti, ljudskog dostojanstva i moralne odgovornosti trebalo da budu zajednički ciljevi i države i crkve, ocijenio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić.

On je danas u Moskvi razgovaro sa patrijarhom Moskovskim i sve Rusije Kirilom.

Kako je saopšteno iz SNP-a, sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj situaciji u bilateralnim odnosima Crne Gore i Rusije, kao i o odličnim odnosima Moskovske Patrijaršije i Mitropolije Crnogorsko Primorske.

Milić je naglasio da je u Crnoj Gori interes većine građana poštovanje ustavnog načela o odvojenosti vjerskih zajednica od države, kao i njegovanje pravoslavlja, jačanje jedinstva pravoslavnih naroda i širenje hrišćanskih vrijednosti i načela, koja su izdržala sva teška istorijska iskušenja.

On je istakao da bi poštovanje i unapređenje duhovnih vrijednosti, pravednosti, ljudskog dostojanstva i moralne odgovornosti trebalo da budu zajednički ciljevi i države i crkve.

"Uvjeren sam da će interesi građana Crne Gore i Rusije biti garant nastavka bliskih odnosa dvije države, jer ih na to obavezuju istorijski tradicionalno dobre veze i zajednička borba protiv fašizma", naveo je Milić.

Kako je rekao, tom prijateljstvu i saradnji značajan doprinos daju Ruska pravoslavna crkva i Mitropolija Crnogorsko Primorska.

Navodi se da je delegacija SNP koja se nalazi u višednevnoj zvaničnoj posjeti Moskvi, prisustvovala jutrošnjoj liturgiji koju je služio Patrijarh Kiril na Butovski poligonu pokraj Moskve, nakon čega je upriličen prijem za Milića i njegove saradnike, Branislava Dašića i Miomira Vojinovića.

Sastanku je prisustvovao i protojerej Nikolaj Balašov, potpredsjednik Odjeljenja Moskovske patrijaršije za spoljnocrkvene veze.

Dodaje se da je delegacija SNP-a poklonila Patrijarhu Moskovskom i sve Rusije Kirilu, ikonu Svetog Petra Cetinjskog.

Bonus video: