Kamarata: EU je područje mira, slobode i prosperiteta

On je naglasio da je EU jedan od najrazvijenijih regiona u svijetu, najveći trgovac i donator razvojne pomoći, i sve značajniji akter u bezbjednosnim pitanjima širom svijeta
2 komentar(a)
Alberto Kamarata, Foto: Savo Prelević
Alberto Kamarata, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2014. 16:32h

Evropska unija (EU) je danas područje mira, slobode i prosperiteta, i pravo je vrijeme da se građani Crne Gore informišu o prednostima i obavezama koje članstvo u njoj donosi, poručio je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Podgorici, Alberto Kamarata.

Kamarata je učestvovao na centralnoj proslavi Dana Evrope za crnogorsko primorje, koja u realizaciji Eko-centra Delfin i Radio Televizije Crne Gore održana danas u Kotoru kao dio projekta „EU znači DA, vrijednosti, politike i standardi”.

„Veoma mi je drago što više od 70 odsto građana Crne Gore podržava ideju pridruživanja EU, koja je danas područje mira, slobode i prosperiteta, a čini je 500 miliona ljudi odnosno 28 država članica”, naveo je Kamarata.

On je naglasio da je EU jedan od najrazvijenijih regiona u svijetu, najveći trgovac i donator razvojne pomoći, i sve značajniji akter u bezbjednosnim pitanjima širom svijeta.

Kamarata je poručio da će Delegacije EU nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka Uniji.

Sekretar pregovaračkog tima Crne Gore, Milivoje Jurišić, podsjetio je da se sjutra obilježavaju 64 godine od kada je francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman proklamovao svoju deklaraciju koja je, kako je naveo, značila da dojučerašnji ljuti rivali nesuglasice više neće rješavati silom, već dogovorom.

„Mir možemo čuvati jedino ukoliko ulažemo kreativne napore proporcionalne rizicima koji mu prijete, a EU je proteklih godina nadišla to svoje osnovno načelo i razvijala se na svim poljima”, kazao je Jurišić.

On je rekao da EU ne treba idealizovati, ali treba znati da je ona danas najprogresivnija i najnaprednija zajednica naroda.

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović kazala je da joj je izuzetna čast i zadovoljstvo što se centralna proslava Dana Evrope za primorje odvija upravo u Kotoru.

„A istorijski, kulturno i tradicionalno, naš drevni Kotor je već odavno evropski grad, sa osobenostima koje ga smještaju u samo kulturno središte Mediterana i Evrope”, kazala je Ćatović.

Ona je poručila da su multikulturalnost i skladan multikonfesioalni život oduvijek bili glavne karakteristike života u Kotoru.

„Sa optimizmom i nadom očekujemo ulazak naše države u EU i NATO. Dan kada ćemo se pridružiti velikoj evropskoj porodici naroda gdje, kako smatram pripadamo, biće za nas od izuzetnog značaja”, kazala je Ćatović.

Eko centar “Delfin” je u okviru projekta “Evropska unija znači da” sproveo program edukacije u srednjim školama na području Crnogorskog primorja koji se završio kvizom znanja, a najuspješnija u tom takimčenju bila je ekipa Srednje škole “Danilo Kiš” iz Budve.

Bonus video: