Crna Gora vodi autonomnu spoljnu politiku, a ne onu koju mora

"Usaglašavanje i priključenje stavovima EU bilo je i biće samo izraz autentične politike koja se temelji na istim ili sličnim vrijednostim koje dijelimo sa EU"
98 pregleda 14 komentar(a)
Evropska unija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2014. 15:35h

Crna Gora, kao država kandidat koja je duboko u pregovaračkom procesu za članstvo u EU ima jasnu političku obavezu pridruživanja stavovima i odlukama EU, posebno u onim slučajevima, a takva je i politička kriza vezana za Ukrajinu, kada unutar 28-orice postoji konsenzus, kazao je Vladimir Radulović, državni sekretar za politička pitanja.

"Crna Gora se nije pridružila odlukama nekih, već principijelnoj, jednoglasnoj i usaglašenoj pozicji svih članica EU bez izuzetka. Ovakva obaveza proističe i iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i tu obavezu smo do sada, u potpunosti, ispunjavali po svim pitanjima unutar EU, ali i u okviru svih međunarodnih organizacija", rekao je on, podsjećajući da se "države kandidati 'sistematski pozivaju' da se pridruže izjavama i mjerama EU, odnosno da, u tom kontekstu, svoju nacionalnu praksu prilagode odlukama Savjeta EU".

Dodatno, prema njegovim riječima, "Crna Gora i u okviru procesa pregovora za poglavlje 31- Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika - nastavlja da, bez izuzetka, prati i usaglašava se sa odlukama Savjeta za vanjske poslova EU u domenu zajedničke vanjske i bezbjednosne politike sa, do sada, apsolutnim procentom usklađenosti".

"Međutim, da ne bude zabune, ni iz Sporazuma, ni iz pregovaračkog procesa, ne proizilazi izričito propisana, još manje nametnuta obaveza, posebno ne po automatizmu, usaglašavanja svojih spoljno-političkih djelovanja. Crna Gora, vođena i inspirisana vrijednostima na kojima izgrađuje sopstveno društvo i slijedeći svoje poznate i deklarisane spoljno-politicke prioritete vodi odgovornu i autonomnu spoljnu politiku, a ne onu koju mora ili koju neko od nje zahtijeva. Naše usaglašavanje i priključenje stavovima EU bilo je do sada, a tako će biti i ubuduće, samo izraz upravo takve autentične politike koja se temelji na istim ili sličnim vrijednostim koje dijelmo sa EU", rekao je Radulović, dodajući da će Crna Gora i ubuduće, svoje stavove u odnosu na sva pitanja, donositi stamostalno, temeljiti na tim vrijednostima i principima, a kao zemlja kandidat za članstvo u EU o tome razgovarati i razmijenjivati mišljenje sa partnerima iz EU.

Bonus video: