Vojska privlačnija za mlade nakon ulaska Crne Gore u NATO

"U zavisnosti od broja formacijskih mjesta raspisanih za javne oglase, dešava nam se da je procenat 4:1. (ponuda:tražnja). O tome već možemo govoriti kao stalnom trendu rasta interesovanja", kazali su "Vijestima" iz resora Predraga Boškovića.
327 pregleda 22 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Miloš Rudović
Vojska Crne Gore, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 24.08.2018. 14:14h

Sve više mladih zainteresovano je za Vojsku Crne Gore poslije ulaska u NATO, a slično iskustvo imala je i susjedna Hrvatska u prvim godinama članstva.

Iz Ministarstva odbrane kazali su da je zainteresovanost mladih u prvoj godini članstva na “većem nivou”.

“To najbolje ilustruje podatak vezan za broj prijava crnogorske omladine koja konkuriše na javne oglase za prijem u službu u Vojsci Crne Gore u svojstvu vojnika po ugovoru. U zavisnosti od broja formacijskih mjesta raspisanih za javne oglase, dešava nam se da je procenat 4:1. (ponuda:tražnja). O tome već možemo govoriti kao stalnom trendu rasta interesovanja,” kazali su “Vijestima” iz resora Predraga Boškovića.

Na to su, smatraju u resoru odbrane, između ostalog uticale sprovedene reforme, sigurnost Vojske kao poslodavca, mogućnost stalnog i svakodnevnog usavršavanja i napredovanja, kao i razmjene iskustava.

“Uz to, sa ponosom ističemo podatak o velikom broju zainteresovanih za Ljetnji vojni kamp i upis na Vojne akademije, što jasno ukazuje da se Vojska Crne Gore percipira na jako lijep način i što je, prema najnovijim istraživanjima, jedna od institucija kojima građani Crne Gore najviše vjeruju”, kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo i Vojska treći put su organizovali Ljetnji vojni kamp u vojnim jedinicama u Kolašinu i Pljevljima, a tokom prošlog mjeseca kroz njega je prošlo 45 crnogorskih srednjoškolaca i pet iz Makedonije.

Crna Gora postala je punopravna članica 5. juna 2017. godine, a dva dana kasnije njena zastava se zavijorila ispred sjedišta NATO u Briselu.

Vojska Crne Gore učestvuje ili će učestvovati u četiri misije NATO.

U Avganistanu su trenutno nalazi osmi kontingent Vojske, a Skupština Crne Gore je prošlog mjeseca potvrdila odluku o slanju njenih pripadnika i u misiju na Kosovu.

Crnogorski vojnici će učestvovati i u misijama u Letoniji i Iraku, najavio je predsjednik Milo Đukanović na prošlomjesečnom Samitu NATO u Briselu.

Inače, dugoročnim planom razvoja odbrane 2016-2025, kao jedan od prioritetnih razvojnih ciljeva Vojske je uspostavljanje sistema dobrovoljnog služenja vojnog roka.

Ovim planom je predviđeno da se 2019. godine otpočne sa dobrovoljnim služenjem vojnog roka, a da se do tog perioda izvrši izmjena zakonske regulative u cilju stvaranja uslova za uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka.

“S obzirom na kapacitete sa kojima raspolaže Vojska Crne Gore, to jest Centar za obuku, planirano je da se obuka realizuje za 100 vojnika godišnje, odnosno dva puta po 50. S tim u vezi, postoji mogućnost povećanja broja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u narednom periodu, ukoliko broj zainteresovanih bude veći od planiranog što i očekujemo,” rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Dodaju da će do kraja ove godine stvoriti sve zakonske uslove da se otpočne sa dobrovoljnim služenjem vojnog roka u 2019. godini.

U Hrvatskoj veliki rast zainteresovanih u prvim godinama članstva

Hrvatska je u prvim godinama članstva zabilježila veliki rast u broju zainteresovanih za služenje dobrovoljnog vojnog roka.

“U 2009. godini, godini prijema Republike Hrvatske u punopravno članstvo NATO saveza, za dragovoljno služenje vojnog roka prijavilo 1.982 kandidata. Potom je 2010. godine prijavljeno 2.311 kandidata a 2011. godine 2.880 kandidata,” saopšteno je “Vijestima” iz tamošnjeg Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva napominju da je po odluci Sabora od 1. januara 2008. godine ljudi ne pozivaju na obvezu služenja, odnosno na snazi je dragovoljno služenje vojnog roka.

Hrvatska je postala punopravna članica prvog aprila 2009. u paketu sa Albanijom.

Bonus video: