Pejanović Đurišić: NATO ima druge prioritete u Velsu

"Odluka (o prijemu Crne Gore u članstvo) još nije donijeta, do NATO samita ima još četiri mjeseca"
0 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.05.2014. 11:24h

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić izjavila je da NATO na samitu u Velsu ima neke druge prioritete, ali da će prijem novih članova svakako biti na dnevnom redu.

"Odluka (o prijemu Crne Gore u članstvo) još nije donijeta, do NATO samita ima još četiri mjeseca. Ali s obzirom na krizu najveću od hladnog rata, krizu u Ukrajini,neka druga pitanja su prioritet. Članstvo u NATO će svakako biti tretirano," rekla je ministarka na skupštinskom Odboru za odbranu i bezbjednost.

Ona je to kazala odgovarajući članu Odbora iz Demokratskog fronta Predragu Bulatoviću, koji je pitao šta je bila misija razgovora sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom s obzriom da su se sa njim sreli premijer, ministar vanjskih poslova i ona.

Ministarka je rekla da je ta posjeta bila u okviru aktivnosti na liniji vladinih prioriteta, a to je članstvo u NATO. Navela je da se radi o bilateralnom susretu sa državom sa kojom Crna Gora sarađuje i razgovara, bez obzira na samit u Velsu.

Bajden je, kako je rekla, pohvalio Crnu Goru da je postigla veliki napredak i da su rezultati vidljivi.

Objasnila je i da predstoji ministarski sastanak u Briselu, sastanak ministara spoljnih poslova i dostavljanje izvještaja o napretku za članstvo u NATO.

Izvještaj o posjeti SAD ministarka je spremila za Vladu, rekla je, a Bulatović je tražio da o njemu bude obavješten i Odbor za bezbjednost.

On je takođe izrazio čuđenje ocijenama o napretku, podsećajući da se DF protivi članstvu u NATO alijansi.

Svoje interesovanje za tu tematiku on je objasnio potrebom za vladavinu prava u Crnoj Gori, koja je uslov za pristup EU i NATO.

Bulatović je ponovio ranije podatke da NATO integracije ne podržava većina građana Crne Gore.

Odbor je danas raspravljao o Predlogu izmjena Zakona o vojsci,koji unosi važne novine u smislu regulisanja sindikalnog djelovanja i otpremnina za profesionalne vojnike koji napuste službu.

Bonus video: