Janjušević o mogućoj saradnji SDP-a i opozicije: Prilika za meku smjenu DPS-a

SDP i Pozitivna mogle bi od ostatka opozicije tražiti podršku za manjinsku vlastu u Podgorici
52 pregleda 112 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2014. 14:36h

Eventualna saradnja koalicije “Evropsko lice Podgorice” i opozicionih partija u Glavnom gradu mogla bi biti recept za meku tranziciju Demokratske partije socijalista (DPS) iz vlasti u opoziciju, izjavio je predsjednik NVO Centar za političku edukaciju Dragiša Janjušević.

Ukoliko glasovi koalicije Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore budu odlučivali o formiranju vlasti u Podgorici, Janjušević smatra da bi oni mogli pokrenuti promjene i na državnom nivou.

“Kako se stvari kreću u dosadašnjem dijelu kampanje, čini mi se da će se Pozitivna i SDP postaviti, eksplicitno ili implicitno sa zahtjevom za manjinsku vladu u Podgorici koja će ujedno biti i test za eventualnu manjinsku vladu na državnom nivou kao novom političkom formulom za jednu meku tranziciju DPS-a iz vlasti u opoziciju”, tvrdi Janjušević.

On očekuje da takav model prihvati Demokratski front uz uslov da SDP i opozicija formiraju tehničku vladu na državnom nivou. Pozivajući se na istraživanja javnog mjenja, Janjušević navodi da nova podgorička vlast neće moći da bude formirana bez postizbornih saveza. On očekuje da će Pozitivna i SDP biti u situaciji da budu “tas na vagi” prilikom formiranja vlasti u glavnom gradu.

On smatra da je zasada teško odrediti hoće li SDP ući u savez sa DPS-om u glavnom gradu ili će probati da sarađuje sa Frontom, upozoravajući da se nova vlast mora brzo formirati ako koalicija “Evropsko lice Podgorice” bude išla u opozicionom smjeru.“Koalicija SDP-a i Pozitivne sa DF-om je vrlo moguća, ali bi za sobom povlačila tehničku vladu na državnom nivou, koja bi bila vremenski ograničena na godinu, sa prioritetnim zadatkom da raspiše fer i demokratske izbore. Ukoliko se bude išlo sa novim platformama i principima koji bi od pregovora napravili iscrpljujući maraton mogući su novi izbori ili manjinska vlada”. On tvrdi da bi eventualna saradnja opozicije i SDP u Podgorici za sobom povukla i parlamentarnu prekompoziciju na državnom nivou. “Tehnička vlada SDP-a i opozicije morala bi raspisati fer izbore koji bi onemogućili zloupotrebu državnih resursa, institucija, manipulisanje biračkim spiskovima”, tvrdi Janjušević.

Galerija

Bonus video: