Lekić: Radikalan zaokret u načinu vođenja Podgorice

Lekić je kao primjer loše prakse naveo misteriju kome je dosadašnji gradonačelnik poklonio stanove
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2014. 12:00h

Demokratski front (DF) nije nikakva radikalno-revoluciona grupacija i prihvatiće sve pozitivno što je do sada napravljeno u Podgorici, ali će napraviti radikalan diskontinuitet sa dosadašnjim načinom vođenja Glavnog grada, poručili su iz tog političkog saveza. Nosilac liste i kandidat DF-a za gradonačelnika Podgorice, Miodrag Lekić, rekao je da oni ne obećavaju lake preokrete na bolje.„Već želimo da strpljivim, svakodnevnim radom pokažemo da smo spremni i kompetentni da izvršimo promjene u Crnoj Gori, posebno u Podgorici“, kazao je Lekić na konferenciji za novinare. On je naglasio da DF nije nikakva radikalno-revoluciona grupacija i da će prihvatiti i nastaviti sve pozitivno što je do sada napravljeno u Podgorici.„Ali, namjeravamo da napravimo radikalan diskontinuitet sa mnogim stvarima, posebno u načinu vođenja grada, koji je dio ukupnog stila politike u Crnoj Gori“, poručio je Lekić.

To je, kako je naveo, neodgovornost, koncentracija moći uskog kruga ljudi i pojedinaca koji demonstriraju šefovsko-vezirske stilove neprimjerene civilizovanim normama i demokratskim pravilima i običajima.„Želimo da afirmišemo timski, stručan rad, svježe ideje, da gradonačelnik bude, prije svega, pristojna i kulturna ličnost, kompetentan, običan građanin, u formalnom smislu prvi među jednakima, i da doprinese stilu života u Podgorici koji bi bio primjeren značaju grada“, kazao je Lekić.Prema njegovim riječima, u DF-u planiraju diskontinuitet i sa privatnim pristupom društvenim poslovima.„Da svi koji učestvuju u društvenim poslovima prije svega treba da znaju da su oni u službi građana, i da teže opštem dobru a ne privatnim iskušenjima kakvih ima od vrha države do Podgorice“, pojasnio je Lekić.On je rekao da to nije čak ni diskretno rađeno, navodeći kao primjer „misteriju“ kome je dosadašnji gradonačelnik poklonio stanove.„Ovo uzimam kao dramatičan problem po sebi, a i u metaforičkom smislu – da on može da se inati i prkosi građanima Crne Gore i Podgorice, i da neće da kaže kome je dao stanove“, kazao jer Lekić.On je rekao da je jedan od prioriteta DF-a uravnotežen razvoj Podgorice.„Postoji razlika između centra i periferije i u drugim gradovima, ali ovdje je to dobilo dimenzije segregacije, socijalne, pa i nacionalne. Određene etničke grupe marginalizovane žive u određenom kraju, o kojem se ne vodi nikakva briga“, precizirao je LekićPrema njegovim riječima, DF će se ozbiljno uhvatiti tog posla.„Očekujem da 25. maja bude pobjeda DF-a i svih pravih opozicionih snaga, da pokrenemo promjene u Podgorici koje će se proširiti po cijeloj Crnoj Gori“, zaključio je Lekić.

Bošnjak: Mugošin kulturni genocidOdbornik u parlamentu Glavnog grada, Branka Bošnjak, kazala je da je aktuelni gradonačelnik izvršio svojevrsni „genocid“, u oblasti kulture, rušeći Kino i Knjižaru kultura i hotel „Crna Gora“.U DF-u, kako je navela, planiraju potpuno drugačiji pristup toj oblasti.„Na čelu institucija kulture ne treba da budu partijske ličnosti, već znalci iz te oblasti, kako bi Podgorica dobila nove sadržaje, jer smo svjedoci da se sva dešavanja odvijaju u tržnim centrima“, kazala je Bošnjak. Govoreći o turizmu, Bošnjak je ocijenila da on u Podgorici gotovo da i ne postoji, navodeći podatak da je u prošloj godini od te djelatnosti ostvaren profit od oko deset hiljada eura.„To je sramno u poređenju sa nekim evropskim gradovima. Berlin, recimo, zarađuje deset milijardi godišnje samo od turizma, i od njega živi oko 300 hiljada stanovnika“, kazala je Bošnjak. Prema njenim riječima, stiče se utisak da se to namjerno radi, jer se svi značajniji događaji dešavaju u Budvi i na primorju.„Zato smo posebnu pažnju usresredili na turizma, i mislimo da Podgorica ima potencijala“, kazala je Bošnjak. Posebnu pažnju će, kako je navela, usmjeriti na izletnički turizam, a jedan od glavnih ciljeva biće valorizacija Skadarskog jezera.„Mi ga zamišljamo kao najveću slatkovodnu marinu u ovom dijelu Evrope. Naravno, to će se morati raditi preko nekih prekograničnih projekata, jer to moramo raditi zajedno sa našim susjedima iz Albanije“, rekla je Bošnjak. Ona je podsjetila i da se Podgorica nalazi na pet rijeka, a da je taj resurs potpuno neiskorišćen.„Mi smatramo da treba valorizovati naše rijeke, napraviti šetališta i ostale sadržaje koji će privlačiti ne samo ljude koji žive u Podgorici, nego i turiste“, navela je Bošnjak. U DF-u planiraju i valorizaciju Stare varoši.„Posebnu pažnju moramo posvetiti Staroj varoši za koju smatramo da je srce i duša Podgorice, a koja je potpuno ruinirana i zapostavljena“, kazala je Bošnjak. Prema njenim riječima, u DF-u smatraju da treba formirati stručni tim koji će napraviti studiju kako bi trebalo da izgleda Stara varoš.„Naš tim ima ljude koji mogu da odrade taj posao, i da damo jedan novi duh Stare varoši, da se tu obnove neki stari zanati, otvore restorani sa nacionalnom kuhinjom, knjižare, antikvarnice“, navela je Bošnjak.

Galerija

Bonus video: