Pozitivna i DF: Strah DPS-a od gubitka vlasti parališe primjenu zakona

"Predstavnici DPS-a su pribjegli opstrukciji kao posljednjoj liniji odbrane njihovih izbornih krađa", rekla je Jasavić
113 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 12:49h

Strah Demokratske partije socijalista (DPS) od gubitka vlasti parališe sistem u primjeni izbornih zakona i ta stranka je kriva što nije formirana Državna izborna komisija (DIK), ocijenjeno je iz Pozitivne Crne Gore i Demokratskog fronta (DF).

Nijedan od kandidata za predsjednika DIK-a nije dobio potrebnu podršku na Administrativnom odboru, a zakonski rok za izbor njegovog predsjednika istekao je 21. aprila. Prema stavu tog skupštinskog tijela, proceduru bi trebalo obustaviti dok ne prođu lokalni izbori.

Poslanica Pozitivne, Azra Jasavić smatra da strah DPS-a od gubitka vlasti parališe sistem u primjeni izbornih zakona.

"Jasno je ko je krivac zašto DIK nije formiran", kazala je Jasavić agenciji Mina.

Ona smatra da će se DPS preseliti u opozicione klupe kada budu održani pošteni i fer izbori.

"Toga su u DPS svjesni . Zbog toga je bila očekivana opstrukcija te partije u radu Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces", rekla je Jasavić.

Prema njenim riječima, od jula prošle godine do oktobra, Radna grupa je bila dužna da izborno zakonodavstvo poboljša radi izgradnje povjerenja u izborni proces.

"Predstavnici DPS-a su pribjegli opstrukciji kao posljednjoj liniji odbrane njihovih izbornih krađa. Pritiskom Pozitivne i ostatka opozicije, kao i evropskih zvaničnika DPS je pritjerana uz zid", rekla je Jasavić.

Ona je kazala da su zakoni nedavno usvojeni i mogli su se djelimično primjenjivati na predstojećim izborima da opet nije došlo do opstrukcije zbog straha DPS-a od njihove primjene.

Poslanik DF-a, Milutin Đukanović smatra da postojeći DIK treba da sprovode predstojeće izbore.

"Imamo sadašnji DIK koji mora da radi u skladu sa novim zakonima. Nije dobro što se nije usvojio novi DIK ali zbog prolongiranja usvajanja seta zakona došlo je do toga", rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je DF glasao za sve potrebne zakone, "ali ne i pojedine partije, poput DPS-a u cjelini".

"Mi smo još u novembru, prošle godine bili spremni da glasamo za predloge. Očigledno da je postojala snažna opstrukcija. Zakoni su na snazi i bolje bi bilo da je formiran DIK ali postojeći mora da sprovodi zakone", smatra Đukanović.

On je poručio da je DPS kriva što nije formirana nova DIK.

"Oni su učinili baš sve da ništa od zakona ne zaživi. Određene norme su zaživjele i odmah su izazvale paniku i određene partije su pokušale da nametnu utisak da su te norme blokirale život", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, svakome je jasno da novi Zakon norme ne blokira život.

"Sve se odvija normalno osim što DPS ima problem jer mora da objavljuje novac koji isplaćuje i sve je postalo mnogo javnije. Ništa nije dmramatičnije a to što je DPS pokušao da prebaci na nekog da su spriječeni studentski krediti je trajalo vrlo kratko", zaključio je Đukanović.

Galerija

Bonus video: