Šerif odlazi, ostaju prijave

Za 14 godina podijelio je 600 stanova zaslužnim građanima, među kojima je i svom vozaču Draganu Radonjiću
59 pregleda 43 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 15:16h

Kako je vladao glavnim gradom možda najbolje govori vic u kome se pregovaračko EU poglavlje o vladavini prava -23, zove Mugošinim.

Poslije blizu 14 godina vladavine Podgoricom Miomir Mugoša odlazi a za njime ostaju skandali, krivične prijave i predmeti u tužilačkim spisima i arhivi.

Prijave je podnosio MANS zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj u slučaju “Carina” i kampa “Zlatica”, “Vijesti” jer je fizički napao glavnog urednika i fotoreportera lista, radnici “Radoja Dakića” jer Glavni grad nije isplatio dugovanja na ime fabričke zemlje.

Za 14 godina podijelio je 600 stanova (za koje se zna) zaslužnim građanima, među kojima je i svom vozaču Draganu Radonjiću, šefu komunalne policije... , prijateljici Milanki Raičević...

Iako je profesorica i odbornica Branka Bošnjak imala sudsku presudu po kojoj je trebalo da joj dostavi spisak osoba kojima je podijelio nekretnine, gradonačelnik nije mario za zakon.

“Gradonačelnik do danas nije objavio listu, na stotine, navodno, zaslužnih građana kojima su podijeljeni stanovi mimo znanja Skupštine i građana”, rekao je za “Vijesti” odbornik SNP Aleksa Bečić, koji ne izborima nosilac liste te opozicione stranke. Koliko je penala isplaćeno iz gradske kase zbog svega, tajna je, kao i većina stvari koje je potpisivao.

Zbog toga je Mugošu ukorio i predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović tražeći da prekine sa nezakonitim odlukama, što je on ocijenio kao prijetnju.

Iako na klimavim nogama, vlast “vladara države u državi”, opstajala je dok je to aminovao lider DPS Milo Đukanović.

Zbog Mugošinih problematičnih odluka lokalna vlast je imala političke potrese, pa je SDP napustio koaliciju, ali je Mugoša sklopio pakt sa odbornicima srpskih partija.

Predsjednik kluba odbornika SDP-a Đorđe Suhih je za “Vijesti” ocijenio da će mandat gradonačelika biti upamćen po nepoštovanju volje građana.

“DPS je političkom trgovinom došao do potrebnog broja glasova u Skupštini. Pri tome, je veoma čudno da su predlozima gradonačelnika najviše podrške davale upravo one partije koje su prethodno bile izričito protiv načina njegovog vladanja i uopšte takve koncepcije vladavine. To se odrazilo i na funkcionisanje grada”, rekao je on.

Kako je opozicija tvrdila godinama unazad, odluke Skupštinske većine bile su u korist moćnih. Imovina “Marka Radovića”, Duvanskog kombinata, Radoja Dakića, Mljekare... je u sumnjivim postupcima završila u rukama velikih građevinskih kompanija. Odbornik SNP Aleksa Bečić podsjetio je na odluku Glavnog grada da kompaniju “Delta” prilikom izgradnje tržnog centra oslobodi komunalija za preko 2.000.000 eura.

Kada je izgrađen velelepni TC Gintaš preko ulice je ostala ruinirana OŠ “Musa Burzan” bez igrališta, a nedaleko vrtić, sa grupama od po 40 mališana.

Ubijanje duha grada i betonizacija

“Mugošinu vladavinu obelježilo je i šikaniranje slabovide Marijane Mugoše, kojoj je zabranjen ulazak u Opštinu sa psom vodičem. Njegovu vladavinu je okarakterisalo i uništavanje i rušenje simbola stare Podgorice poput kina Kulture, hotela Crne Gore, Tabačkog mosta, te nemar i potpuna nebriga prema Staroj varoši, pretvaranje zelenih zona u beton, sječa drvoreda.

Jednostavno, betonizirao je Podgoricu i uništio duh i humano lice Podgorice. Da ne govorimo o bahatosti, vulgarnosti u javnom govoru kao njegovom maniru,” rekla je Branka Bošnjak koja je pomenula i pozitivne strane, “izgradnju saobraćajnica, mostova, tržnih centara, sanitarnih deponija, zgrada.”

Promijenio ugovor za Čelebića

Poslanik SNP-a Aleksa Bečić napominje da je Mugoša radio u interesu privilegovanih pojedinaca i mijenjao DUP-ove po potrebama novih vlasnika...

”Primjer je i privatno-javno partnerstvo TC “Bazar”, gdje je Glavni grad za ulog od 8.107 kvadrata i oslobađanje naknade za komunalno opremanje tog objekta, dobio mrvice, odnosno, parking mjesta i dio pijace. Kompanija “Čelebić” je postala vlasnik ekskluzivnih poslovnih prostora koji se i te kako mogu prodavati i rentirati. Mimo znanja Skupštine sačinjavani su aneksi ugovora...Tri mjeseca nakon završetka radova otkrio sam da postoje 3.000 metara na krovnoj površini, koje su pripale kompaniji “Čelebić”

Galerija

Bonus video: