Hojt Ji: Članstvo u NATO imalo bi pozitivan uticaj na zapadni Balkan

“Sagovornici su se saglasili da Crna Gora ima veoma značajnu ulogu u stabilizaciji regiona i jačanju dobrosusjedskih odnosa"
82 pregleda 5 komentar(a)
Brajan Hojt Ji, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brajan Hojt Ji, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.05.2014. 12:27h

Crna Gora ima veoma značajnu ulogu u stabilizaciji regiona i jačanju dobrosusjedskih odnosa a njeno članstvo u NATO imalo bi pozitivan uticaj na zapadni Balkan u cjelini, poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Hojt Brajan Ji.

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić se na kraju zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama sastala sa Jio sa kojim je, kako se navodi, razmijenila mišljenja o situaciji u regionu, kao i o eventalnom uticaju aktuelih dešavanja u Ukrajini na zapadni Balkan.

“Sagovornici su se saglasili da Crna Gora ima veoma značajnu ulogu u stabilizaciji regiona i jačanju dobrosusjedskih odnosa, kao i da bi članstvo Crne Gore u NATO imalo i pozitivan uticaj na Zapadni Balkan u cjelini”, piše u saopštenju.

Hojt Ji je istakao značaj postignutih rezultata u procesu pristupanja Crne Gore NATO Alijansi i uvjeren je da će se implementacija reformi nastaviti sa nesmanjenom dinamikom i u narednom periodu.

Iz Ministartsva odbrane su naveli da je Pejanović Đurišić poslednjeg dana zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama, imala izlaganje na temu Integracije, najefikasniji odgovor na izazove u jugoistočnoj Evropi.

Ona je istakla da je, nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora jasno definisala članstvo u NATO i EU kao svoje strateške prioritete, a sam integrativni proces shvatila kao potrebu da se kroz reforme ostvare neophodni rezultati, ne samo zarad budućeg članstva, već prije svega zbog daljeg demokratskog i sveukupnog razvoja u uslovima stabilnosti i bezbjednosti.

“Govoreći o predstojećem NATO samitu u Velsu, Pejanović- Đurišić je istakla i da bi upućivanje poziva Crnoj Gori za članstvo bila snažna poruka za dalju stabilizaciju prilika u regionu. Imajući u vidu iskustva iz prethodnog perioda, kao i aktuelne bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje, ministar je apostrofirala da je najbolji odgovor jačanje regionalne saradnje i intenziviranje integracionih procesa zemalja regiona”, kazala je Pejanović-Đurišić.

Ona je podsjetila da je Crna Gora u potpunosti posvećena daljem unapređenju regionalne saradnje, što i pokazuje kroz aktivno učešće u brojnim regionalnim inicijativama.

“Crna Gora će nastaviti da jednako kvalitetno i efikasno sprovodi reforme i u narednom periodu, uz realno očekivanje da će se na NATO samitu u Velsu na adekvatan način prepoznati i valorizovati ostvareni rezultati”, zaključila je Pejanović-Đurišić.

Bonus video: