Šehović: Raste podrška Bogojeviću u Podgorici

"U Podgorici smo bez mnogo premišljanja svojevoljno napustili lokalnu vlast i prešli u opoziciju kada smo vidjeli da je ona više posvećena interesima pojedinaca"
53 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Zoran Đurić
Damir Šehović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.05.2014. 14:38h

Koalicija Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore biće temelj buduće vlasti u Podgorici, ocijenio je poslanik SDP-a Damir Šehović, navodeći da istraživanja pokazuju rast podrške tom političkom savezu.

On smatra da je izvjesno da niko na izborima neće imati apsolutnu većinu, "ali je jednako tako izvjesno da će koalicija SDP-a i Pozitivne Crne Gore sigurno biti temelj buduće vlasti u Glavnom gradu".

"Principi su jasni - drugačiji, transparentniji, održiviji i socijalno odgovorniji način upravljanja gradom, ravnomjeran i uravnotežen razvoj Podgorice, puna posvećenost otvaranju novih radnih mjesta a ne predimenzioniranom betoniranju naselja, timski rad a ne volja pojedinca, te snažnija posvećenost kulturnim i umjetničkim sadržajima, kao i čuvanje a ne rušenje simbola grada koji Podgorici daju poseban šarm", naveo je Šehović u intervjuu agenciji MINA.

On je uvjeren da će koalicija ostvariti dobar izborni rezultat, "zahvaljujući kojem će naša koalicija biti temelj buduće vlasti u Glavnom gradu".

"U Podgorici smo bez mnogo premišljanja svojevoljno napustili lokalnu vlast i prešli u opoziciju"

"Podrška koju očekujemo će biti sasvim dovoljna da otpočnemo nužne ali stabilne promjene u glavnom gradu, postepene promjene na bolje, promjene bez neizvjesnosti i bez “ćeranja” po Podgorici i Crnoj Gori, ali i promjene koje neće dovesti u pitanje sve ono dobro što je u prethodnom periodu ostvareno ili započeto", kazao je Šehović.

On je rekao da podaci kojima raspolažu u ovom trenutku pokazuju stabilan trend rasta podrške koaliciji i Bogojeviću kao njenom nosiocu.

Na pitanje da li je, nakon izbora u Podgorici, bez obzira na njihov ishod, neminovna prekompozicija odnosa u vladajućoj koaliciji na državnom nivou, i u kom pravcu, Šehović je odgovorio da ne bi da povezuje lokalne izbore sa onim državnom nivou.

"Kao što vidite, državna vlast je opstala zbog strateških unutrašnjih i spoljnopolitičkih prioriteta kojima težimo, uprkos činjenici da DPS u Podgorici, koja je skoro polovina Crne Gore, Vlada sa partijama koje hoće da ponište nezavisnost Crne Gore. Međutim, mi u SDP-u ćemo biti u vlasti na državnom nivou sve dok smo u prilici da realizujemo ključne segmente iz našeg programa", pojasnio je Šehović.

U suprotnom, dodao je, raskid koalicije i izbori su uvijek opcija.

"U Podgorici smo bez mnogo premišljanja svojevoljno napustili lokalnu vlast i prešli u opoziciju kada smo vidjeli da je ona više posvećena interesima pojedinaca a manje građanima Podgorice u cjelini", rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, moraju se uvažiti temeljne vrijednosti SDP-a vezanih za poštovanje Ustava, građanskog karaktera države, vladavine prava i evroatlanskih integracija.

"Dragan Bogojević sa svojim dosadasnjim nespornim i prepoznatim društvenim angažmanom i univerzitetskom karijerom, su najbolji garant da će svi programski principi koje predstavimo biti u naredne četiri godine i realizovani", kazao je Šehović.

Upitan da prokomentariše podršku Foruma 2010 Demokratskom frontu, i koliko će ona značiti tom savezu, Šehović je podsjetio da je Bogojević bio koordinator Foruma, kao i da su neki najugledniji njegovi članovi javno podržali koaliciju.

"Činjenica je da je Forum u ideološkom smislu, kao i drugim političkim vrijednostima vezanim za građanski karakter države i odnosu prema EU i NATO integracijama znatno bliži nama nego raznorodnoj strukturi u DF-u"

"Vidjeli ste da je i bivši predsjednik LSCG uvaženi gospodin Ranko Đonovic takođe nama pružio podršku. Značajan broj drugih nezavisnih intelektuala koji su do kraja posvećeni Crnoj Gori i njenim vrijednostima u profesoru Bogojevicu vide jedini pravi izbor", kazao je Bogojević.

On nije htio da komentariše stav jednog dijela Foruma 2010 i njihov odnos prema DF-u.

"Činjenica je da je Forum u ideološkom smislu, kao i drugim političkim vrijednostima vezanim za građanski karakter države i odnosu prema EU i NATO integracijama znatno bliži nama nego raznorodnoj strukturi u DF-u", ocijenio je Šehović.

Upitan da prokomentariše navode lidera DPS-a Mila Đukanovića da lista Evropsko lice Podgorice pokušava da promoviše pravilo da se sa osam, devet, deset ili 11 odsto može vladati jednom sredinom što je, kako je kazao, teorijski moguće samo metodom političke ucjene, Šehović je odgovorio da insistiranje na javno prezentiranim principima nije ucjena, već ostvarivanje svog izbornog programa.

On smatra da DPS zahvaljujući političkoj korupciji već pune tri godine u Podgorici vlada sa Narodnom strankom i DSS-om, »partijama koje traže poništenje nezavisnosti Crne Gore«.

"U koalicijima se ne morate slagati oko mnogih manje važnih stvari, ali je važno da se do tih koalicija dođe na principima izbornih rezultata i bez političke korupcije. Sadašnja vlast DPS-a, NS-a i DSS-a nije stvorena na politickim principima nego na pukoj želji za očuvanjem nekontrolisane vlasti", kazao je Šehović.

Umjesto toga, dodao je, SDP je uvijek za politiku dogovaranja i saradnje sa partijama sa kojima bastini slične programske principe.

"Vlast se ostvaruje kada imate podrsku od 51 odsto, ukoliko to nemate teorijski možete biti formalno najveći politički subject, a biti u opoziciji", pojasnio je Šehović.

On je naveo da su to su politički i matematički principi i puno je takvih primjera u modernim demokratijama.

"Sa druge strane, ako imate koalicionu vlast, ona podrazumijeva dogovaranje i saradnju oko ključnih programskih principa. Ne vidimo u čemu je problem što naša koalicija tako snažno insistira na našim principima", rekao je Šehović.

On je kazao da se na ovim izborima zalažu da se zaustavi rast broja nezaposlenih koji je, kako je rekao, od 2011. godine sa 7,3 hiljade porastao na 8,5 hiljada.

"Zalažemo se da se zaustavi smanjivanje budžeta Glavnog grada koji se za svega nekoliko godina prepolovio sa 90 na 45 miliona EUR, da se poveća kapitalni budžet koji je nekoliko puta manji ove nego prije par godina", naveo je Šehović.

Tako se brane, dodao je on, Podgorica i Crna Gora, prevednom vlašću, odgovornim politikama i vladavinom prava, "a ne koalicijom sa NS-om i DSS-om, koja nas vraća u devedesete".

Bonus video: