Na izborima u ZIKS-u tri biračka mjesta

DIK utvrđuje i izvode iz biračkog spiska, sastav biračkog odbora i način glasanja
1 komentar(a)
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 02.05.2014. 14:20h

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) će za predstojeće lokalne izbore biti tri biračka mjesta, a za svaku opštinu u kojoj se organizuje glasanje postojaće posebna izborna kutija, rekao je direktor te institucije, Miljan Perović.

On je za portal CDT pojasnio da će se tako u potpunosti sprovesti pravila o biračkim mjestima.

"U ZIKS-u će biti biračko mjesto jedan za Kazneno-popravni dom (KPD) Podgorica na kojem će glasati osuđenici koji kaznu služe u KPD-u, zatim biračko mjesto dva- Istražni zatvor Podgorica na kojem glasaju pritvorena lica koja se nalaze u tom zatvoru, kao i osuđena i prekršajno kažnjena lica koja kaznu izdržavaju u Zatvoru za kratke kazne Podgorice", precizirao je Perović.

On je dodao da će biračko mjesto tri biti zatvor u Bijelom Polju.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika birači koji su u pritvoru ili koji izdržavaju kaznu zatvora glasaju na posebnom biračkom mjestu koje utvrdi Državna izborna komisija u dogovoru sa organom uprave nadležnim za izvršenje krivičnih sankcija.

DIK utvrđuje i izvode iz biračkog spiska, sastav biračkog odbora i način glasanja.

Kako se navodi Izborna komisija će o tim pitanjima odlučiti tek nekoliko dana prije izbora kada se utvrdi zbirna lista.

Sekretar DIK-a Milisav Ćorić je rekao da se u ovoj fazi još ništa ne zna.

"Znaćemo tek nekoliko dana prije izbora", kazao je Ćorić za portal CDT-a.

On je pojasnio da će DIK u koordinaciji sa opštinskim izbornim komisijima i sekretarijatima u opštinama u kojima se održavaju izbori i sa ZIKS-om napraviti pripremu za izbore.

„DIK će u skladu sa procedurom imenovati biračke odbore", dodao je Ćorić.

Posao im, kazao je on, to što u biračkom odboru prema posljednjim izmjenama zakona ne mogu biti službenici ZIKS-a koji su DIK-u ranije pomagali oko izbora.

Na ranijim izborima u ZIKS-u predsjednik i dva člana su bili zaposleni u toj instituciji, dok su druga dva člana bili predstavnici opozicije.

Bonus video: