Danilović: Pozdravljamo Bogojevićev stav u vezi NATO, Srbi da budu u lokalnoj vlasti

Šef poslaničkog kluba DF-a ističe da ne želi da mijenja Ustav revolucionarnim metodama
72 pregleda 193 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Goran Danilović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.05.2014. 11:28h

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović pozdravio je u izjavi koju je objavio na svom Fejsbuk profilu stav Dragana Bogojevića, nosioca liste koalicije SDP-Pozitivna za lokalne izbore u Podgorici da NATO integracije neće biti uslov te koalicije za postizbornu koaliciju sa opozicijom na lokalnom nivou, ali da će insistirati na poštovanju državnih simbola, naročito himne.

"Ipak, sinoć je nosilac liste SDP-Pozitivna dr Bogojević razjasnio priču oko NATO-a. Neće tim povodom, dakle, biti ucjenjivanja. Bilo je za očekivati da napokon neko shvati da se građani i partije ne mogu osuđivati zbog slobodno izraženog stava u skladu sa ustavnim načelima slobode, naveo je Danilović.

Šef poslaničkog kluba DF-a ističe da ne želi da mijenja Ustav revolucionarnim metodama.

"Pozdravljamo takav stav. Naravno, bilo je drugih "uslovljavanja" simbolske prirode ali tome više nema mjesta. Sve što je, kao sporazum, pred nikšićke izbore DF potpisao sa Pozitivnom važi i danas. Ni zbog Pozitivne, ni zbog SDP, ni zbog DPS-a nego zbog našeg odnosa prema budućnosti. Ustav ili zakon nećemo nikada mijenjati revolucionarnim metodama nego po pravilima demokratije. Buduća vlast u Podgorici treba međutim da obeća javno da ćemo odmah ispraviti diskriminatorsku realnost i nepravdu po kojoj u gradskoj izvršnoj vlasti nema ni jedne osobe srpske nacionalnosti, a da su i svi drugi, Bošnjaci, Albanci i Muslimani, svi izuzev Crnogoraca iz DPS na nivou statističke greške, zaključio je Danilović.

Nova: Bogojević okrenut matricama podjela

Nosilac liste Socijaldemokratke partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore, Dragan Bogojević, nema ni znanja ni energije, nego je više okrenut temama i matricama podjela koje je osmislio šef režima Milo Đukanović, saopšteno je iz Nove srpske demokratije (NOVE).

Portparol NOVE i funkcioner Demokratkog fronta, Jovan Vučurović, kazao je da angažovanje nestranačkih ličnosti u politici može da bude korisno i dobro kada one na pravilan način usmjere svoje želje za promjenam.

"I, naravno, kada raspolažu bar osnovnim znanjem vezano za najsloženiju ljudsku vještinu - politiku. Nažalost, nosilac liste SDP-a i Pozitivne, Dragan Bogojević, ne raspolaže ni nivoom znanja niti energijom, nego je više okrenut temama i matricama podjela koje je u suštini osmislio šef režima Milo Đukanović”, kaže se u saopštenju Vučurovića, dostavljenom agenciji Mina.

Kako je naveo, ničega tu novog nema, ni inventivnosti, ni ideje ni energije, osim ponavljanja davno potrošenih političkih doskočica “po kojima su mnogo prije njega postali prepoznatljivi Miodrag Miško Vuković i Obrad Mišo Stanišić”.

Prema riječima Vučurovića, od nosioca liste, nestranačke ličnosti, očekivalo se mnogo više.

"A na kraju treba da prođe par sati javnog nastupa pa da shvatite da tamo nema ničega, da od očekivanja nema ništa izuzev političkog neznanja, nesnalaženja, trapavog formulisanja i ponavljanja jeftinih i otrcanih doskočica", kazao je on.

Vučurović smatra da je nakon tih javnih nastupa, prepolovljen broj potencijalnih glasova koalicije Evropsko lice Podgorice.

"Mi nemamo dileme kome to ide u prilog i hoćemo da vjerujemo da su ovakvi štetni nastupi ipak rezultat neznanja i nesnalaženja, a ne dugih prstiju velikog koalicionog partnera SDP-a na republičkom nivou, iz čijeg koalicionog zagrljaja u poslednjih 25 godina nijedna politička stranka nije izašla živa”, kazao je on.

Drugo objašnjenje, dodao je Vučurović, je da neko iz SDP-a možda i želi loš rezultat te koalicije kako bi jedina preostala mogućnost bila da i dalje ostanu sa DPS-om i tamo još pokušaju da povedu i Pozitivnu.

"Nova srpska demokratija je ozbiljna politička organizacija koja se utemeljila na prostoru Crne Gore i sigurno je da ćemo se i u ovoj izbornoj kampanji usmjeriti na predstavljanje programa Demokratskog fronta i borbu protiv DPS-a, a svoju energiju nećemo rasipati na političke marginalce", rekao je on.

Prema riječima Vučurovića, najvažnije teme za građane su pitanja ekonomije, otvaranja novih radnih mjesta, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, čije se najvažnije adrese nalaze u Vladi.

O tome će, naveo je, Demokratski front da govori u izbornoj kampanji.

Vučurović vjeruje da će građani masovno izaći na predstojeće lokalne izbore i dati Frontu očekivanu podršku, “kako bi DF sam preuzeo odgovornost za upravljanje Podgoricom i većinom drugih gradova”.

"Rasipanje glasova ili usmjeravanje opozicione energije ka onim strankama i pojedincima koji mogu pretrčati u zagrljaj DPS-a je veoma opasno i riskantno i sigurni smo da će u paketu biti kažnjeni i nesposobni nosilac liste DPS-a i svi oni koji koketiraju sa tom politikom", zaključio je on.

Bonus video: