Bajden: Vrata NATO-a ostaju otvorena

“SAD ce ostati posvećene projektu cjelovite i ujedinjene Evrope i transatlantskoj zajednici u kojoj ima mjesta za sve zemlje koje dijele njene vrijednosti”, naveo je on
72 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2014. 09:30h

Vrata NATO-a ostaju fundamentalno otvorena, a taj savez danas je relevantniji nego ikada, kazao je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džozef Bajden.

Tokom drugog dana konferencije "Ka slobodnoj i cjelovitoj Evropi", koju je u Vašingtonu organizovao Atlantski savjet SAD, potpredsjednik Vlade Igor Lukšić, zajedno sa ostalim visokim zvaničnicima, imao je kraći susret sa Bajdenom koji je govorio na zatvaranju dvodnevnog skupa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Bajden je naglasio da vrata NATO “ostaju fundamentalno otvorena i da je NATO danas relevantniji nego ikada”.

“SAD ce ostati posvećene projektu cjelovite i ujedinjene Evrope i transatlantskoj zajednici u kojoj ima mjesta za sve zemlje koje dijele njene vrijednosti”, naveo je on.

Olbrajt i Lukšić (foto: Vlada Crne Gore)

Tokom susreta koji je za prisutne ministre organizovan sa Bajdenom, Lukšić je podsjetio na nedavnu posjetu premijera Mila Đukanovica Vašingtonu i snažne poruke upućene o značaju članstva u NATO za Crnu Goru i ponovio uvjerenje da ostvareni napredak kvalifikuje Crnu Goru za sledeću članicu NATO.

Lukšić je razgovarao i sa državnom sekretarkom SAD u vrijeme administracije predsjednika Klintona Medlin Olbrajt i savjetnikom za nacionalnu bezbjednost u administraciji predsjednika Buša, Stivenom Hedlijem.

“Oba sagovornika je informisao o napretku Crne Gore u evroatlantskim integracijama i očekivanjima od samita u Velsu, naglasivši da posao međunarodne zajednice na Zapadnom Balkanu jos uvijek nije završen, a da će tek time biti kompletiran i projekat cjelovite i slobodne Evrope”, kaže se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: