MANS podnio krivične prijave protiv Vukice Jelić i Arijane Vučinić

Mrdović je kazala da je MANS precizno utvrdio da je ZZCG 2012. godine imao na raspolaganju budžetom 3,5 miliona eura, a da su potrošili nevjerovatnih 6,7 miliona
211 pregleda 52 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2014. 13:01h

Predstavnici MANS-a podnijeli su krivične prijave protiv direktorice i predsjednice Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZCG,) Vukice Jelić i Arijane Nikolić Vučinić, zbog, kako se navodi, osnovane sumnje da kontinuirano sprovode politiku zapošljavanja u korist Demokratske partije socijalista (DPS). Koordinator istraživačkog centra MANS-a Ines Mrdović kazala je da je MANS istraživao oko pola godine programe zapošljavanja ZZCG.“I danas možemo da kažemo da smo došli do osnovane sumnje da se radi o uhodanaom mehanizmu zapošljavanja, kako Vlada i DPS sprovode zaošljavanje u korist te partije. Epilog tih istraživanja je velika krivična prijava, potkrijepljena dokazima protiv Jelić i Vučinić”, rekla je ona na konferenciji za novinare. Mrdović je saopštila da se njih dvije sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i za teško kršenje više domaćih zakona kroz kontinuirano sprovođenje politike zapošljavanja u korist DPS-a. Prema njenim riječima, MANS je utvrdio nekoliko karakterističnih programa zapošljavanja koji su veoma podložni za izborne ucjene i potkupljivanja, kao što je program javnih radova, “gdje ZZCG sa opštinama, komunalnim preduzećima, vodovodima, preduzećima zelenilo i čistoća, zaključuje ugovore gdje se ranjivim grupama - dugoročno nezaposlenim, neobrazovanim, pripadnicima RAE populacije, i obezbjeđuje kratkoročno zaposlenje i to najčešće pred izbore”.

Mrdović je kazala da je jedan od takvih programa i sezonsko zapošljavanje, navodeći da je u okviru afere Snimak o njemu govorio poslanik DPS-a Zoran Jelić u okviru afere Snimak, “koji je jasno saopštavao da će kroz taj program biti zaposlene uglavnom pristalice DPS-a”.Ona je navela da je krivična prijava obuhvatila period od 2012. godine do sada. Mrdović je rekla da je u godini vanrednih parlamentarnih izbora 2012. godine, ZZCG za program javnih radova planirao zaposlenje 370 osoba, a zaposlio 543.

Mrdović je kazala da je MANS precizno utvrdio da je ZZCG 2012. godine imao na raspolaganju budžetom 3,5 miliona eura, a da su potrošili nevjerovatnih 6,7 miliona

“Kroz sezonsko zapošlljavanje planirano je angažovanje šest hiljada a zaposleno 9,5 hiljada, kroz programe obrazovanja i radnog osposobljavanja planirano angažovanje 355 osoba, a zaposleno njih 819. I imamo čarobni program radne prakse za visokoškolce, o kome je takođe govorio Jelić, i tu je vanredno zaposleno 500 pripravnika”, dodala je ona. Mrdović je kazala da je MANS precizno utvrdio da je ZZCG 2012. godine imao na raspolaganju budžetom 3,5 miliona eura, a da su potrošili nevjerovatnih 6,7 miliona. “Na taj način čelnici Zavoda prekršili su zakon o budžetu, a na Tužilaštvu je da utvrdi iz kojih je izvora ZZCG iskoristio dodatan novac za zapošljavanje”, rekla je ona. Mrdović je ukazala da je ZZCG u novembru prošle godine objavio nekoliko programa za zapošljavanje. “Ako znamo da programom rada Zavoda za tu godinu nije bio predviđen vanredni poziv, a znamo da je u tom periodu bila predizborna kampanja za izbore u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju, čelnici Zavoda prekršili su još dva zakona – o zapošljavanju i finansiranju poitičkih partija”, rekla je ona. Mrdović je kazala da je više nego očigledno da je Zavod objavio javni poziv zbog potreba predstojećih majskih izbora, “tim prije što raspolažemo podacima da su oni sa poslodavcima već zaključili niz nezakonitih ugovora, na bazi nezakonitog javnog poziva”.U MANS-u smatraju da je u pitanju beskrupulozno kršenje domaćih zakona od strane ZZZCG i očekuju da tužilaštvo najhitnije postupi po krivičnoj prijavi kako bi se utvrdila osnovana sumnja da ZZCG kontinuirano sprovodi politiku zapošljavanja u korist DPS-a.“Politika partiskog, izbornog zapošljavanja ne završava se samo programima Zavoda, već postoje i zapošljavanja u državnim organima gdje se stotine i hiljade zaposlenih drže godinama na nezakonitim ugovorima, što predtsavlja jako široko polje mogućeg uticaja u predizbornom periodu”, zaključila je Mrdović.

“Ovih dana imamo veliki broj prijava iz policije od njihovih zaposlenih, da se vrše pritisci I da se ucjenjuju da glasaju za DPS”

Direktorica programa građanskih inicijativa u MANS-u, Zorica Ćeranić, kazala je da su predstavnici MANS-a danas u nekim državnim institucijama dijelili flajere i informativne brošure službenicima i namještenicima, kojima se pozivaju da prijave korupciju na sigurne načine.“Oni su najvredniji izvor informacija o korupciji jer su sami svjedoci masovne zloupotrebe državnih fondova za kupovinu glasova, a i sami su žrtve pritisaka koje nadređeni u njhovim institucijama vrše kako bi glasali za određene partije”, kazala je ona. Materijal su planirali da podjele u 16 institucija, ali su uspjeli to da učine u Upravi za kadrove, ZZCG, Ministarstvu pravde, Poreskoj upravi i Fondu rada,a u međuvremenu su dozvolu dobili i od Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za nacionalnubezbjednost.Ćeranić je kazala da im Vrhovno državno tužilaštvo nije dozvolilo podjelu informativnih brošura njihovim zaposlenima, iako su prije nekoliko dana poslali dozvolu za to. “Očigledno, tužilaštvu koje bi trebalo da bude prvi front za brbu protiv korupcije, nije u cilju da njihovi službenici to čine”.Ona je rekla da je pohvalno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova dozvolilo podjelu materijala i da se u MANS-u nadaju da će početi da postupaju po prijavama o nepravilnostima u biračkom spisku.“Ovih dana imamo veliki broj prijava iz policije od njihovih zaposlenih, da se vrše pritisci I da se ucjenjuju da glasaju za DPS”, kazala je Ćeranić.Prema njenim riječima, iako se radi vjerovatno o pokušaju oblačenja u demokratko ruho, Agencija za nacionalnu bezbjednost dozvolila je dostavljanje materijala, dok ministarstva finansija, ekonomije, poljoprivrede, Opština Podgorica i Uprava policije nijesu našli za shodno ni da odgovore na poslate dopise.Ćeranić je pozvala sve službenike i namještenike, ali i ostale građane, da prijavlju korupciju, posebno predizbornu, navodeći da im MANS garantuje da će to učiniti anonimno. Ona je podsjetila da to mogu uraditi telefonom, ili na veb platformu prijavikorupciju.me.

Galerija

Bonus video: