DPS ostao bez podrške, opozicija zove SDP da promijeni stranu

Šef tivatske SDP koji nije precizno odgovorio na pitanje jesu li socijaldemokrate za ili protiv izbora Novosela
98 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2014. 11:06h

Sjednica SO Tivat na kojoj je trebalo da bude izabran novi gradonačelnik, odložena je na zahtjev kluba odbornika DPS koji nisu uspjeli da obezbjede podršku koalicionog partnera SDP za svog kandidata za gradonačelnika Ivana Novosela.

Budući da 30. aprila formalno ističu mandati aktuelnom gradonačelniku Draganu Kankarašu (DPS) i potpredsjedniku Opštine Krstu Boškoviću (SDP), a Zakon o lokalnoj samoupravi nije predvidio ovakvu situaciju, Tivat je praktično "obezglavljen" i uveden u političku krizu kojoj se malo ko nadao.

Opozicija koja nije došla u priliku da se parlament izjašnjava o njenom zajedničkom kandidatu za gradonačelnika, Vladu Arsiću (PzP), već je SDP-u ponudila razgovore o mogućoj saradnji i eventualnom formiranju nove parlamentarne većine u tom gradu.

"Sjednica se odlaže do daljnjeg na zahtjev kluba odbornika DPS. Obrazloženje kluba DPS je da im treba dodatno vrijeme za konsustacije sa koalicionim partnerom. O novom terminu održavanja sjednice javnost će biti blagovremeno obaviještena", kazao je novinarima predsjednik SO Tivat i šef tivatske DPS Ivan Novosel.

Njemu je inače, vrh tivatske SDP na sastanku kasno sinoć saopštio da ne može računati na podršku pet odbornika socijaldemokrata koji sa 12 odbornika DPS čine skupštinsku većinu, pa se Novosel povukao sa "političkog bojišta" i prije početka bitke.

Novosel je kazao da DPS i SDP sada "imaju prostora i vremena da usaglasimo neke stavove koji su među nama nerazjašnjeni" i da se da će to biti završeno "u najskorije vrijeme".

Šef tivatske SDP Krsto Bošković indirektno je prozvao koalicione partnere da ne mogu uraditi ništa bez amina vrha svoje partije što je po njemu, i dovelo do ove krize

"Mislim da ćemo mi i dalje biti najbolja opština u Crnoj Gori. Ovo je možda trenutna kako je vi zovete kriza, i treba nam malo vremena da usaglasimo stavove, ali ćemo mi naći dogovor i nastaviti da vršimo vlast", uvjeren je Novosel.

On je dodao da razlike između SDP i DPS "nisu toliko velike da se to ne može usaglasiti, ali ni toliko male, pa smo zbog toga odložili ovu sjednicu SO".

Rato Brajković (NOVA) kao isključivog krivca za otvaranje političke krize u Tivtu označio je DPS i najavio da će udružena opozicija inicirati razgovore sa SDP o mogućoj saradnji.

"Za mene je ovo očekivan potez DPS koji vrijeme što ga je imao na raspolaganju nije iskoristio kako valja. Neozbiljno je bilo da su ime svog kandidata za gradonačelnika saznali manje od 12 sati prije početka sjednice SO koja treba da bira gradonačelnika, a saznali su ko im je kandidat i ne znajući hoće li za njega imati podršku koalicionog partnera. Mi ćemo u međuvremenu vjerovatno imati pregovore sa njihovim dosadašnjim koalicionim partnerom", istakao je Brajković.

Kako je Brajković rekao "ljudi u tivatskom parlamentu svjesni da se situacija mijenja i da je i u Tivtu i u Crnoj Gori sve moguće".

Šef tivatske SDP Krsto Bošković indirektno je prozvao koalicione partnere da ne mogu uraditi ništa bez amina vrha svoje partije što je po njemu, i dovelo do ove krize.

"Mislim da je dosta kasno došla reakcija vrha i Predsjedništva DPS, pa su oni (DPS Tivta) imali veoma malo vremena od momenta kada su saznali ime svog kndidata, do sjednice SO. Sinoć smo započeli razgovore, ali oni nisu mogli u tako kratkom periodu da urode plodom. Razgovore smo prekinuli ne da se oni ne nastave, već da se nastave i prodube u naredih nekoliko dana. Nadam se da ćemo u njima biti na tragu onoga što nas je ovih posljednjih godina držalo u koaliciji sa DPS u Tivtu", istakao je Bošković.

On je dodao da nema informaciju, pa ni komentar na to da će opozicija pozvati SDP na razgovore.

Bošković je ocijenio da je "stvar ozbiljna".

"Mi ne govorimo o vlasti u Tivtu jer je ona uspostavljena prije dvije godine, govorimo o nastavku vršenja vlasti koja je u dosadašnjem periodu bila uspješna", kazao je šef tivatske SDP koji nije precizno odgovorio na pitanje jesu li socijaldemokrate za ili protiv personalno Novosela, već je dodao da "SDP nema nikakvih posebnih zahtjeva".

Kankaraš se svima zahvalio na saradnji

Iako je grad od danas u veoma teškoj političkoj situaciji, to nije spriječilo odbornike da se umjesto u skupštinskim klupama, okupe oko trpeze i oproštajnog koktela koji im je priredio odlazeći gradonačelnik Dragan Kankaraš.

On se pri tome zahvalio za dosadašnju uspješnu saradnju svim klubovima odbornika naglašavajući da su "svima bili interesi grada ispred dnevno-političkih interesa".

"Mislim da smo to na svakoj sjednici SO do sada dokazali. Veliku zahvalnost dugujem i svojim saradnicima jer smo 10 godina ulagali maksimane napore da ovaj posao ne završimo, već da ga radimo u najboljoj mogućoj vjeri i na najbolji mogući način", istakao je Kankaraš.

Galerija

Bonus video: