"Hemond uvjeren da će u Velsu biti prepoznati crnogorski napori"

Crnogorska ministarka odbrane, Milica Pejanović Đurišić, boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva
1 komentar(a)
Filip Hemond, Foto: Beta/AP
Filip Hemond, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.04.2014. 16:54h

Crna Gora je ostvarila značajne rezultate u procesu pristupanja NATO-u, kazao je ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Filip Hemond, navodeći da je uvjeren da će partneri prepoznati crnogorske napore na tom putu.

Crnogorska ministarka odbrane, Milica Pejanović Đurišić, boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, gdje se sastala sa kolegom Hemondom, kao i ministrom za međunarodnu bezbjednosnu strategiju Endru Murisonom.

“Hemond je istakao da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate u procesu pristupanja NATO. Iznio je uvjerenje da će partneri prepoznati napore Crne Gore za članstvo u NATO i ohrabrio je da, u susret predstojećem Samitu, nastavi sa sprovođenjem procesa reformi”, saopšteno je iz Ministarstva.

Hemond je iskazao spremnost Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva da pruži punu podršku i pomoć u daljem procesu reformi sistema odbrane.

“Pejanović Đurišić je naglasila da Ministarstvo odbrane ostaje posvećeno daljoj modernizaciji i opremanju Vojske Crne Gore u skladu sa NATO standardima"

Pejanović Đurišić upoznala je Hemonda sa ostvarenim rezultatima na putu evro-atlantskih integracija Crne Gore, kao i planovima za naredni period.

Posebno je bilo riječi o napretku u oblasti vladavine prava, reformi bezbjednosnog sektora, modernizaciji vojske i podršci javnosti članstvu u NATO, kao ključnim oblastima u procesu pristupanja.

“Pejanović Đurišić je naglasila da Ministarstvo odbrane ostaje posvećeno daljoj modernizaciji i opremanju Vojske Crne Gore u skladu sa NATO standardima, sve sa ciljem izgradnje malog ali interoperabilnog sistema odbrane”, kaže se u saopštenju.

Govoreći o aktivnostima u vezi povećanja podrške javnosti ona je istakla da je novi pristup dijalogu dao značajne rezultate.

"U narednom periodu, Crna Gora će nastaviti da bude faktor stabilnosti u regionu i da u skladu sa svojim mogućnostima doprinosi naporima međunarodne zajednice izgradnji i očuvanju mira i stabilnosti na globalnom planu", rekla je Pejanović Đurišić.

Ona je kazala da očekuje da progres u integracijama bude prepoznat i pozitivno ocijenjen,” što predstavlja realnu osnovu da očekujemo poziv za članstvo, sa samita u Velsu”.

Ministri su istakli zadovoljstvo ostvarenom bilateralnom saradnjom uz uvjerenje da će se ona i proširiti u narednom periodu.

Tokom posjete realizovani su i bilateralni razgovori, na kojima je razgovarano o dosadašnjoj saradnji dva ministarstva odbrane i razmatrane su oblasti saradnje u narednom periodu.

Bonus video: