Šćekić sprema krivične prijave, Golubović: To je alibi

Šćekić najavio podnošenje krivičnih prijava protiv, između ostalih, bivšeg predsjednika Opštine Vuke Golubovića, direktora Agencije za investicije i razvoj Berana Milana Golubovića
91 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2014. 16:59h

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić saopštio je da se od preuzimanja lokalne vlasti dosadašnjim uvidom u stanje i obaveze Opštine došlo do sigurnih podataka da je dug Opštine preko 15 miliona eura, i da to nije konačna cifra.

On je na konferenciji za novinare najavio krivične prijave protiv odgovornih lica za zloupotrebe službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

„Krivična prijava će biti protiv vršioca dužnosti direktora Dnevnog centra za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju Maje Dakić zato što je uposlila protivzakonito 62 lica, iako je po zahtjevu Ministarstva finansija i po sistematizaciji to trebalo da bude znatno manji broj. I upozorenje je bilo da to ne smije biti preko petnaest, a i za taj broj trebalo je da bude obavljena zakonska procedura, raspisivanje konkursa što nije učinjeno“, rekao je Šćekić.

On je dodao da će krivične prijave biti podnijete protiv bivšeg predsjednika Opštine Vuke Golubovića, direktora Agencije za investicije i razvoj Berana, Milana Golubovića koji je brat bivšeg gradonačelnika, „kao i povezanih lica, privrednih subjekata i to iz razloga što je u ptrethodnom periodu više od trista hiljada potrošeno u predizbornoj kampanji za radove u mjesnim zajednicama bez raspisanih tendera i ugovora, što je pritvzakonito.

„Takođe ćemo podnijeti krivičnu prijavu zbog nenamjenskog trošenja novca od uslovnih dotacija, samo u vezi izgradnje Vatrogasnog doma to je 124 hiljade. Uslovne dotacije su bile iz Evropske unije, a taj novac je potrošen u druge svrhe, a trebalo je da se iskoristi za završetak radova na Vatrogasnom domu“, kazao je Šćekić.

On je rekao da razlog za krivičnu prijavu je i 48 hiljada za tek započeti Regionalni biznis centar, a što je trebalo da bude učešće Opštine Berane.

„Novac Fonda PIO za rješavanje stambenih problema i pitanje penzionera u iznosu od 120 hiljada takođe je potrošen nenamjenski. Isti slučajevi su sa novcem za vodovode Polica, Ržanica i druge”, rekao je Šćekić najavivši da će u narednom periodu iznijeti još slučajeva u javnost.

On je kazao da očekuje da će vrlo ažurno državni organi ući u ispitivanje svih ovih navoda, „kao što se ažurno i pristupa pri donošenju rješenja za blokadu računa Opštine Berane.

“Iako kroz ove stvari vidimo da su neke blokade neosnovane, da su neke cesije i ugovori sklapani nezakonito, i da zbog toga trpi cijeli grad, odnosno Opština Berane, zaposleni i svi građani. Sve ono što smo čuli u prethodnom periodu da je mnogo toga urađeno, da je mnogo toga završeno, vidimo da je ostavljeno mnogo finansijskih problema, ogromna zaduženja, i ovo nije konačan presjek“, kazao je Šćekić.

On je dodao da je upućen zahtjev Državnoj revizorskoj instituciji da uvrsti i Opštinu Berane u svoj plan, „pošto nije do sada imala prilike da se radi revizorski nalaz u okviru finansiranja i poslovanja Opštine Berane“.

„Tražimo da to urade za ovu godinu, a u narednih nekoliko dana ćemo uputiti pozive za redovnu reviziju za 2013. kao i za specijalne revizije od 2008. godine do današnjeg dana“, rekao je Šćekić.

On je najavio i hitan izbor novog direktora Dnevnog centra, kao i izbor radnika prema potrebama i profilima koji su neophodni za tu ustanovu, ali po zakonu.

Golubović: Samo politički trik

Bivši predsjednik Opštine Berane Vuka Golubović kazao je “Vijestima” da je podnošenje krivične prijave protiv njega, samo politički trik i alibi za novu vlast.

“Zaboravljaju da su sada vlast, a ne opozicija, treba da imaju svoje projekte, a ne da se kriju i govore: nama je DPS ostavio dug. Neće uraditi ništa za Berane dok budu vlast, a za to im treba alibi. Treba da nađu rješenje za otpad i druge probleme u gradu ”, kazao je Golubović.

On je kazao da dok su “bili na vlasti, nikad nisu prozivali prethodnike i upirali prstom."

“Ostavili smo mnogo dobrih projekata za Berane, novac je trošen namjenski u skladu sa procedurom, tenderima. Imali smo revizije, koje su pokazale kakvo je stanje. Dug postoji, ali to je između ostalog i dug za poreze i doprinose, a malo koja Opština u Crnoj Gori nema taj dug. Jedna smo od Opština koje po tom pitanju najmanje duguju”, kazao je Golubović.

Galerija

Bonus video: