Zbog kasnih prijava DIK, građani ne znaju kako partije troše novac

"To što DIK ne insistira na izvještavanju od dana raspisivanja izbora ne znači da kampanja nije počela, već znači samo to da građani neće imati informacije o tome ko finansira izbore"
0 komentar(a)
5 eura, Foto: Shutterstock
5 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.04.2014. 12:55h

Političke partije bi Državnoj izbornoj komisiji (DIK) od raspisivanja izbora trebalo da podnose izvještaje o prilozima fizičkih i pravnih lica kako bi obezbjedile veću transparentnost svog rada.

Partije su već početkom aprila počele predizborne aktivnosti za lokalne izbore, a će podatke o prilozima i troškovima kampanje DIK dostavljati tek nakon utvrđivanja izbornih lista.

Na taj način građani će ostati uskraćen za informaciju o tome koliko su priloga i od koga partije dobile do sredine maja, kao i kako su trošile taj novac.

U DIK-i su portalu CDT-a tvrde da su partije prema Zakonu o finansiranju partija dužne da petanestodnevno u toku izborne kampanje DIK-i dostavlja izvještaj o prilozima pravnih i fizičkih lica.

"Partije nakon potvrđivanja izborne liste, partija ili koalicija postaje učesnik izbora i od tada petnaestodnevno treba da dostavlja izvještaje o prilozima fizičkih i pravnih lica" rekao je sekretar Milisav Ćorić i dodao da će DIK na svom sajtu objaviti sve izvještaje kada ih partije dostave.

On je kazao i da će se svi troškovi kampanje naći u završnim računima koje kontroliše Državna revizorska institucija (DRI).

Zakon o izboru odbornika i poslanika i Zakon o finansiranju političkih partija imaju različite odredbe o početku predizborne kampanje. Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika počinje danom potvrđivanja izbornih lista.

Međutim, u odredbama Zakona o finansiranju bi se moglo zaključiti da kampanja počinje danom raspisivanja izbora, jer se troškovima kampanje smatraju svi troškovi nastali od dana raspisivanja izbora.

Troškovi kampanje se odnose na predizborne skupove, reklamne spotove i reklamni materijal, medijsko predstavljanje, oglase i publikacije, istraživanja javnog mnjenja, angažovanje opunomoćenih predstavnika podnosilaca izborne liste u prošireni sastav organa za sprovođenje izbora, režijske troškove i opštu administraciju, kao i troškove prevoza u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

Milica Kovačević iz CDT-a smatra da to što DIK ne insistira na izvještavanju od dana raspisivanja izbora ne znači da kampanja nije počela, već znači samo to da građani neće imati informacije o tome ko finansira izbore.

„Cijela ideja izvještavanja partija u toku same kampanje postoji zbog toga da bi građani mogli pravovremeno da saznaju ko kroz davanje novca vrši uticaj na rezultat izbora", kazala je Kovačević.

„Cijela ideja izvještavanja partija u toku same kampanje postoji zbog toga da bi građani mogli pravovremeno da saznaju ko kroz davanje novca vrši uticaj na rezultat izbora", kazala je Kovačević

„Tako je u Hrvatskoj Državno izborno povjerenstvo prošle godile samo naložilo partijama da izvjeste o finansijama i prije službenog početka kampanje", kazala je Kovačević i dodala da je Crna Gora primjer sistema u kojem nadležni organi imaju krajnje pasivan odnos prema ovoj problematici.

Za parlamentarne izbore 2012., je, tvrdi ona, većina partija izvještavala o prilozima znatno prije dana potvrđivanja lista:

„CDT je i tada tražio da DIK izda jasno uputstvo da se s izvještavanjem počinje od dana raspsivanja izbora. Kako se to nije dogodilo, danas imamo situaciju da ni jedna partija još nije podnijela izvještaj o prilozima. Dakle, finansiranje predizborne kampanje danas je mnogo manje transparentno nego prije dvije godine".

Bonus video: