Blagostanje u manjinskoj partiji: HGI troši desetine hiljada

Veličinom slična Liberalna partija utrošila je lani na putovanja upola manje novca
63 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2014. 19:10h

Da je politika najisplativije zanimanje u Crnoj Gori pokazuje i primjer stranke crnogorskih Hrvata - Hrvatske građanske inicijative (HGI) koja je u posljednjih četiri godine 1,6 puta povećala prihode.

Ta partija je 2010. godine imala ukupno 69.031 eura u kasi, da bi lani raspolagala sa 109.397 eura. Rast prihoda kakav ne bilježe ni najuspješnije svjetske ekonomije, HGI ostvaruje iz državnog i opštinskih kasa Tivta i Kotora. Partija koju godinama vodi inžinjerka brodogradnje Marija Vučinović, skoro je duplirala prihode na ime plata odbornika i jednog poslanika.

Na „zarade, naknade zarada i ostale lične rashode“, dakle u džepove funkcionera HGI, lani je otišlo ukupno 67.362 eura, čak 23 hiljade eura više nego 2012. godine. Na „troškove neproizvodnih usluga i troškove reprezentacije“ 2013. je pošlo 29.006 eura, 22 hiljade eura više nego prethodne godine. Za „naknade troškova smještaja i ishrane na službenom putu i naknade troškova prevoza na službenom putu“, HGI je svojim funkcionerima lani isplatila 22.851 euro, za trećinu više nego 2012. godine.

Za poređenje, brojem poslanika i odbornika HGI-ju slična Liberalna partija, lani je na službena putovanja utrošila upola manje - 11.516 eura, a ogromni DPS koji za razliku od 2 zaposlena u HGI ima 80 stalno zaposlenih, lani je za putne troškove potrošio samo 65.151 euro.

Partijska liderka Vučinović zapravo ne bi trebalo da ima putnih troškova jer joj je kao ministarki bez portfelja u Vladi Crne Gore, 24 sata dnevno na raspolaganju službeno vozilo, “mercedes E 280”, sa vozačem. Poslanica HGI u Skupštini Gore Ljerka Dragičević osim iz stranačke, pare za putne troškove dobija i iz kase parlamenta koji joj je lani “za dnevnice i putne troškove u zemlji” islatio 6.491,50 eura. Skupština je tokom 2013. poslanici Dragičević isplatila i ukupno 777,71 euro za tri dnevnice, tri noćenja i avio kartu za studijsko putovanje u Zagrebu. Na pojavu da HGI puni džepove svojih funkcionera državnim novcem na ime putnih troškova, ukazala je Državna revizorska institucija još 2011. godine. HGI je od ukupno 85.528 eura sa kojima je raspolagala, čak 51.220 eura utrošila na „službena putovanja“.

“Iz blagajne po osnovu dnevnica i upotrebe sopstvenog vozila u službene svrhe isplaćivane su naknade u iznosu od 30 do čak 10.562 eura po pojedinom licu”, stoji u nalazu DRI za 2011.

U odgovorima koji su “Vijestima” proslijeđeni sa stranačke mail adrese, stoji da je “poštujući preporuke DRI, HGI smanjila gotovinske isplate.

“Službena putovanja su neizostavni dio rada svake političke stranke, a isplate putnih troškova vršene su u skladu sa zakonskim propisima. Svi ugovori o djelu su isplaćeni preko računa zajedno sa pripadajućim poreskim obavezama, prema važećim propisima”, stoji u dopisu.

Članarinu ne plaćaju ni funkcioneri

Stranački izvještaji o finasijama pokazuju da HGI već godinama na ime članarine od svog, kako inače kažu, brojnog članstva, naplaćuje samo po 40 eura.

Budući da je odlukom Predsjedništva partije određeno da godišnja članarina iznosi 5 eura po osobi, iz toga proizilazi da osnovnu obavezu prema svojoj partiji ne izmiruje čak ni svih 17 članova Središnjeg odbora HGI.

DRI konstatovala utaju poreza

DRI je na finansijsko poslovanje HGI u 2012. dala “uslovno mišljenje”.

Od ukupno 96.590 eura kojima je raspolagala 2012, partija je opet gotovinski iz blagajne, potrošila 54.700 eura. DRI je ustanovila da za dio novca nedostaju računi, ugovori... Partija nije, shodno Statutu, donijela finansijski plan za 2012. godinu, ali ni realizovala preporuku koja se odnosi na smanjenje gotovinskih isplata iz blagajne, jer je u tekućoj godini isplatila iznos za 8 odsto veći nego u prethodnoj godini. DRI je utvrdila i da HGI nije obračunala i platila porez na 13.400 eura, na ime “ partijskih aktivnosti” i “naknade za pružanje intelektualnih usluga”.

“HGI je poštovala preporuke DRI. Stranka je iznos od 1.083,04 eura neuplaćenih poreskih obaveza uplatila prije preliminarnog izvještaja i dostavila DRI dokaz o uplati istih”, odgovoreno je “Vijestima” iz HGI na pitanje kako je moguće da su 2012. godine, po nalazu revizora, utajili porez.

Galerija

Bonus video: