CDT: Nijedna država ne može odgovoriti na sve vrste katastrofa

„Cilj ovog događaja je da se građani, kroz direktnu komunikaciju sa nadležnim institucijama, upoznaju sa time kako Crna Gora može odgovoriti na vanredne situacije"
3 komentar(a)
Info Punkt, CDT, Foto: Facebook
Info Punkt, CDT, Foto: Facebook
Ažurirano: 25.04.2014. 17:04h

Ne postoji država koja ima ljudske i materijalne resurse da može odgovoriti na sve vrste katastrofa, saopšteno je danas na Info punktu o evroatlantskim integracijama, na temu NATO i vanredne situacije.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je, nakon Herceg Novog, Pljevalja, Nikšića, Bijelog Polja i Rožaja, organizovao Info punkt u Podgorici, na kojem su građani mogli razgovarati sa predstavnicima državnih institucija.

Koordinatorka u CDT-u Biljana Jovanović kazala je da je šest info punktova o evroatlantskim integracijama realizovano u saradnji sa Televizijom Vijesti, a da ih je podržala Američka ambasada.

Prema njenim riječima, građani su danas imali priliku da razgovaraju sa predstavnicima Vojske Crne Gore, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Službe za zaštitu i spašavanje Glavnog grada.

„Cilj ovog događaja je da se građani, kroz direktnu komunikaciju sa nadležnim institucijama, upoznaju sa time kako Crna Gora može odgovoriti na vanredne situacije i kakvu pomoć može dobiti od NATO Alijanse“, pojasnila je Jovanović.

Direktor Direktorata za vanredne situacije u MUP-u, Ljuban Tmušić, kazao je da su građani imali priliku da vide kako NATO može pomoći Crnoj Gori u vanrednim situacijama kada su se, 2010. godine, u dva navrata dešavale velike poplave i snijeg.

„Tada smo imali kompletnu pomoć NATO država, Sjedinjenih Američkih Država i Grčke. NATO našoj zemlji, takođe, pomaže i kroz program Nauka za mir i bezbjednost, ali i kroz učešće na vježbama koje Alijansa organizuje“, rekao je Tmušić.

Te vježbe su, kako je naveo, posvećene različitim scenarijima, a Crna Gora je prije nekoliko godina učestvovala na jednoj koja je organizovana u Turskoj.

„Tamo je za scenario bio zemljotres, i bili smo u situaciji da vidimo na koji način NATO reaguje u slučajevima zemljotresa i kako se poštuju standardu u slučaju potrage i izvlačenja iz ruševina“, pojasnio je Tmušić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će i krajem ove ili sljedeće godine učestvovati na sličnoj vježbi koja će biti organizovana u Bosni i Hercegovini.

„Jasno je svima da ne postoji država koja ima dimenzionisane ljudske i materijalne resurse da može da odgovori na sve vrste katastrofa“, kazao je Tmušić, navodeći da građani nijesu dovoljno informisani na temu NATO i vanredne situacije.

Građani, kako je naveo, NATO obično vezuju za Ministarstvo odbrane, odnosno „vežu uniformu za uniformu“.

„Mislim da nam treba dodatnog napora i angažmana kako bismo građanima približili šta su benefiti od NATO u slučaju prirodnih katastrofa", dodao je Tmušić.

Bonus video: