Lukovac: Mjere Moskve bi otežale dobre odnose

"Sadašnju prolaznu krizu u odnosima, treba prevazići diplomatskim sredstvima, jer je to u obostranom interesu"
34 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.04.2014. 13:30h

Eventualna odluka Moskve da ukine bezvizni režim i trgovinske olakšice Crnoj Gori bila bi kontraproduktivna i otežala bi dobre odnose na političkom, privrednom i kulturnom planu, ocijenio je bivši crnogorski šef diplomatije Branko Lukovac.

Kometarišući pisanje pojedini ruskih medija da Moskva sprema odgovor na odluku Crne Gore da podrži sankcije Evropske unije (EU) prema Rusiji, Lukovac je rekao da se nada da se radi o novinskim nagađajima i da ruska Vlada neće pribjeći takvim mjerama.

Govoreći o mogućnosti da Rusija ukine bezvizni režim i trgovinske olakšice prema Crnoj Gori, Lukovac je kazao da se nada da Moskva neće pribjeći mjerama koje bi otežale dobre odnose na političkom, privrednom, kulturnom planu, za nesmetano kretanje roba, usluga i građana.

Poruke kao nagovještaj da se Rusija može umiješati u unutrašnje stvari CG >>>

"One bi imale kontraproduktivan efekat, otežale bi napore mnogih iskrenih prijatelja Rusije da i dalje neguju razvijene, viševjekovne prijateljske odnose Crne Gore i Rusije i pokažu da crnogorski put prema itegracijama nije na uštrb takvih odnosa, već da i u sastavu širih integracija, Crna Gora može da bude pouzdan prijatelj Rusije", rekao je Lukovac agenciji Mina.

On smatra da dobri odnosi Rusije i Crne Gore treba da ostanu, uprkos evropskim i evro-atlanskim integracijama koje su, u Deklaraciji o nezavisnosti Crne Gore, 3.juna 2006.godine, istaknute kao njen strateški cilj.

"To je Rusiji poznato i to nije bila smetnja da sadašnja vlast širom otvori vrata Rusiji i njenim firmama koje su do sada to obilato koristile, posebno u ekonomskoj sferi, u crnoj, obojenoj metalurgiji, rudarstvu i hotelijerstvu", rekao je Lukovac.

Građani iz Rusije, kako je naveo, masovno kupuju zemljište, kuće, stanove po Crnoj Gori, imaju škole, medije, a ruski turisti čine gotovo trećinu inostranih gostiju.

"Čak je Vlada bila izložena kritikama da je rizično stvarati tako izrazit debalans prisustva kapitala iz pojedinih regiona, posebno kada su neke takve privatizacije doživjele fijasko na štetu Crne Gore i njenog razvoja", ukazao je Lukovac.

On je ocijenio da nema nikakve potrebe da Crna Gora žuri i da se pridružuje sankcijama protiv Rusije. koje su ili koje bi uvele Sjedinjene Američke Države i pojedine članice Evropske Unjije.

"Najprije zato što se još ulažu napori za postizanje političkog rješenja u vezi sa Ukrajinom, što bi bio najpovoljniji razvoj za tu zemlju, za dobre odnose Ukrajine i Rusije, za evropske i međunarodne odnose, a zatim i stoga što to nije u crnogorskom političkom, ekonomskom i sveukupnom interesu", rekao je Lukovac.

Prema njegovim riječima, čak ni neke članice EU ne žure da se pridruže preuranjenim sankcijama kako zbog toga što one otežavaju nalaženje političkog rješenja, tako i zbog vlastitih ekonomskih i ukupnih interesa.

"Sadašnju prolaznu krizu u odnosima, nastalu poslije preoštre, ali smatram neosnovane optužbe na račun premijera Crne Gore i njegovih razgovora u Vašingtonu, treba prevazići diplomatskim sredstvima, jer je to u obostranom interesu", zaključio je Lukovac.

Bonus video: