Bez promjena i u vlasti i u opoziciji Kolašina: Iz kola se teško izlazi

Iako će na odborničkim listama u Kolašinu biti novih lica, lokalne skupštine gledati neće
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2014. 18:31h

Kakav god da bude raspored snaga, nakon lokalnih izbora, u klupama Skupštine opštine Kolašin, najvjerovatnije će opet biti većinom dobro poznata lica, „politički veterani“, koji su minulih dvije decenije mijenjali partije, ali i ne i zvanje odbornika.

Iako izborne liste ni jedna od političkih partija koja će se u tom gradu u maju boriti za mjesta u lokalnom parlamntu još nijesu objelodanjene , sada je već sigurno da će u vrhu, biti „provjereni kadrovi i zaslužni partijski igrači“.

Samo u slučaju da izborni rezultat bude ogromno iznenađenje, zakonodavna vlast u Kolašinu biće značajno „podmlađena“.

Naime, formalno, sve partije „osvježiće“ liste „mladim, školovanim i perspektivnim“, međutim njihova imena , kako trenutno stoje stvari, biće ispod imena starijih kolega, koji su odavno, po broju godina provedenih na odborničkoj ili nekim drugim funkcijama, zaslužili da odu u penzije.

Iako iz OO Demokratske partije socijalista (DPS) tvrde da će na njihovoj listi biti bar polovina „novih imena“, prema nezvaničnim informacijama, sve do 15-og mjesta rezervisano je za one koji su se minulih godina okušali na raznim funkcijama u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti.

Zakonska norma biće i ovog puta ispunjena „reda radi“ , pa kako su za „Vijesti“ nezvanično kazali u toj partiji, male su šanse da i u sljedećem sazivu za mjesto u skupštinskim klupama izbore bar dvije dvije njihove partijske koleginice.

„Jedno je sigurno, neće tu biti mnogo promjena u odnosu na „staru postavu“ odbornika. Na prvoj polovini liste biće tek jedno ili dva manje poznata imena- kaže nezvanično član OO DPS.

Iz OO Socijalističke narodne partije (SNP) tvrde da će na njihovoj listi, u odnosu na prošle lokalne izbore, biti čak više od 60 odsto novih kandidata za odbornike. Ipak, prema nezvaničnim informacijama u vrhu liste, to jest među onima sa najviše šansi da postanu odbornici biće gotovo svi dosadašnji predstavnici te partije u lokalnoj zakonodavnoj vlasti.

„Iako još sve nije definitivno, na našoj listi biće više od dvije trećine mladih , školovanih ljudi. Trudili smo se da iskoristimo taj potencijal naše partije i u to ćete se uvjeriti vrlo skoro - rekao je nosilac liste te partije Đuro Milošević.

Slično tvrde i u Demokratskom frontu. Kako kaže nosilac liste Aleksandar Dožić, u DF-u su nastojali da više od dvadest kandidata za odbornike budu Kolašinci koji do sada nijesu bili aktivni u političkom životu.

„Riječ je o ljudima koji imaju zavidnu ličnu i poslovnu reputaciju, mladi su, ali i ne bez iskustva i znanja da donose odluke koje će koristiti ovom gradu- tvrdi Dožić. Svako četvrto mjesto, kaže on, na izbornoj listi prepustili su svojim koleginicama.

Ipak, vrh liste DF-a zauszeće oni vični skupštinskoj govrnici.

Najmanje promjena biće na listi Grupe građana, koju čine nekadašnji članovi SNP-a, koji su 2006. godine naprasno odlučili da naprave koaliciju sa DPS-om, a potom im je članstvo u partiji zamrznuto. Ukoliko ostvare izborni rezultat sličan onom iz 2010. godine, odbornici te grupacije biće i naredne godine isti. U toj partiji, ako ni u njihovom koalicionom partneru, još se „vaga“ oko nosioca liste, ali nema dileme da će to biti bivši gradonačelnik Mileta Bulatović ili aktuelni predsjednik SO Mile Šuković.

Bonus video: