Drobnič: Jedan od problema Crne Gore je što se vlast nije mijenjala

Drobnič je, odgovarajući na pitanje da li se može odrediti kada će Crna Gora pristupiti EU kazao da se to može odrediti za, otprilike, pet godina
67 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2014. 07:48h

Šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič je kazao da je jedan od problema Crne Gore koncentracija moći jer se vlast nije mijenjala posljednjih 20 godina.

Drobnič je u intervjuu za “The American Times” kazao da, kao i u biznisu, konkurencija donosi kvalitet i u politici.

“Jedan od problema ove zemlje je koncentracija moći jer nije bilo redovne promjene u Vladi u posljednjih 20 godina”, kazao je Drobnič.

Drobnič je, odgovarajući na pitanje da li se može odrediti kada će Crna Gora pristupiti EU kazao da se to može odrediti za, otprilike, pet godina.

On je pojasnio da država ne pregovara o usvajanju legislative EU, već pregovara samo kada krene sa sprovođenjem tih zakona te da se obavezuje da ih primjenjuje.

On je kazao da nije sve u prihvatanju EU zakona, već u njihovom sprovođenju kroz sudove ukoliko je neophodno što, kako je rekao, uvijek predstavlja oblast koja zabrinjava kao i da određena mjerila moraju biti dostignuta.

“Na osnovu ovih činjenica kao i nekih ranije utvrđenih stvari, predvidjeti vrijeme kada će Crna Gora pristupiti bila bi čista spekulacija jer ne znamo koliko brzo će zemlja napredovati. Moje mišljenje je da smo 5 godina udaljenji od toga da možemo predvidjeti vremenski okvir” kazao je Drobnič.

Upitan koje su to reforme koje je crngorska Vlada uspješno sprovela, Drobnič je kazao da su to ustavne promjene koje imaju za cilj jačanje nezavisnosti sudstva, ali da će EU sada pratiti primjenu ovog dostignuća.

Drobnič je rekao da su glavni razlozi za stopiranje daljih investicija iz EU i Sjedinjenih Američkih Država pravna nesigurnost, glomazne i preduge procedure i nejasnost procedure bankrota.

Bonus video: