Podrška i od Češke

Lukšić: Belgija prepoznaje napredak Crne Gore u procesu integracija

Hlavsova je istakla da je Češka u grupi zemalja članica koje zagovaraju politiku proširenja NATO
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2019. 23:48h

Belgija i Češka u potpunosti podržavaju Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji (EU) i NATO, poručili su novoimenovani ambasadori tih zemalja, Leo D'Aes i Ivana Hlavsova, u razgovoru sa šefom crnogorske diplomatije, Igorom Lukšićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, D'Aeas je čestitao na rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u evropskim i evroatlantskim integracijama i iskazao punu spremnost Belgije da nastavi da je podržava na tom putu.

On je, kako se navodi, istakao je da Belgija visoko cijeni napore koje Crna Gora čini u ispunjavanju kriterijuma za prijem u EU i NATO.

"D'Aeas je, takođe, kazao da Crna Gora može računati na punu podršku Belgije u tom procesu, što predstavlja logičan nastavak tradicionalno dobre saradnje dvije zemlje", kaže se u saopštenju.

Lukšić je zahvalio na podršci koju Belgija kontinuirano pruža Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo što ta zemlja prepoznaje napredak koji je ostvaren u brojnim oblastima na oba integraciona puta.

"On je podsjetio da su evroatlantske integracije spoljnopolitički i aktuelni prioritet Crne Gore i da se u pravcu ispunjenja svih kriterijuma naporno i kontinuirano radi", navodi se u saopštenju.

Hlavsova: Češka zagovara proširenje NATO

Lukšić je, u razgovoru sa Hlavsovom, podsjetio na tradicionalno dobre odnose dvije zemlje i istakao da je Češka oduvijek bila snažan podržavalac Crne Gore na putu prema EU i NATO.

Hlavsova je, kako se navodi, kazala da je napredak Crne Gore na putu prema EU veoma zapažen i izrazila zadovoljstvo povodom ostvarenih rezultata.

Potrđeni tradicionalno dobri odnosi dvije ze,lje: Lukšić i Hlavsova (foto: Vlada Crne Gore)

"Ona je istakla da Češka u potpunosti podržava put Crne Gore prema EU i NATO i da u tom smislu ima veoma dobru poziciju", kaže se u saopštenju.

Hlavsova je istakla da je Češka u grupi zemalja članica koje zagovaraju politiku proširenja NATO, navodeći da je uvjerena da će i predstojeći samit u Velsu uz, ostale teme, tretirati i to pitanje.

Ahmeti: Odnosi Crne Gore i Kosova za primjer

Lukšić je danas primio i novoimenovanog stalnog otpravnika poslova Kosova Džafera Ahmetija.

Ahmeti je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo povodom novog momenta u odnosima dvije zemlje i mogućnosti za saradnju koje otvara imenovanje stalnog predstavnika te države u Crnoj Gori.

Lukšić u razgovoru sa Ahmetijem (foto: Vlada Crne Gore)

"On je istakao da odnosi Crne Gore i Kosova mogu da posluže kao primjer dobrosusjedskih odnosa i da međusobnom saradnjom, ali i saradnjom sa ostalim zemljama regiona mogu pokazati da se zapadni Balkan mijenja", kaže se u saopštenju.

Lukšić je ocijenio da će uspostavljanje stalnog predstavništva Kosova u Crnoj Gori doprinijeti jačanju saradnje i odnosa između dvije zemlje.

"On je kazao da fokus saradnje u nastupajućem periodu treba da bude usmjeren na zajedničke projekte i incijative od značaja za građane dvije države", dodaje se u saopštenju.

Galerija

Preporučujemo za Vas